Droždí. Dostupný a levný recept na krásu i dobrou náladu, který upadl v zapomnění

Zdraví 18. května 2021 | 13:32 — Anna Novotná
I naše babičky chtěly být ve své době krásné a pro vylepšení svého vzhledu používaly obyčejné droždí. Jenže tuto surovinu už dnes mimo kuchyni málokdo používá. A je to velká škoda. Nahradí totiž drahé kosmetické produkty na pleť i vlasy a jako bonus se vám droždí ještě postará o dobrou náladu.
Dalších 5 fotografií v galerii
Byla by škoda využívat droždí jen k vaření / Depositphotos

Nenápadná kostka vyrobená z řepné melasy, tedy droždí, obsahuje velké množství vitaminů ze skupiny B, zejména B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. Dělá tudíž dobře na nervy a zároveň na pokožku, vlasy a nehty. Kromě vitaminů ze skupiny B obsahuje droždí také vyšší množství fosforu, železa, zinku, hořčíku, draslíku, selenu a chromu, přičemž ten posledně jmenovaný se podílí na udržení stálé hladiny glukózy v krvi, proto redukuje neodolatelnou chuť na sladké.

Už teď je jasné, že droždí se vyplatí mít doma po ruce. A umí toho ještě více. Jde totiž o surovinu bohatou na vlákninu, takže díky droždí se vám také upraví trávení. Pouhé dvě lžíce nutričních kvasnic poskytuje neuvěřitelných 9 gramů bílkovin, což odpovídá více než šálku plnotučného mléka. A kyselina listová pro změnu pomůže vašemu tělu produkovat a udržovat buňky, reguluje hladinu cholesterolu a potenciálně snižuje riziko mrtvice.

Na akné, pevné nehty i bohatou hřívu

Na kvasnice jako surovinu, která se postará o vaši krásu, se už takřka zapomnělo. Je to škoda, protože jde o opravdu účinný prostředek. Po droždí by měl sáhnout každý, kdo hodlá zatočit s akné, kdo chce mít pěknou pleť, vlasy i nehty.

Droždí můžete užívat vnitřně i zevně. Je tedy na vás, zda si z něj připravíte třeba chutnou pomazánku, nebo si z něj raději vyrobíte domácí pleťovou masku. A pokud chcete z droždí dostat maximum, konzumujte ho s vodou či mlékem těsně před spaním.

Maska na vlasy

Pokud budete chtít své hřívě dodat lesk a pružnost, připravte si výživnou kvasnicovou masku. Stačí v troše teplého mléka rozpustit dvě lžíce kvasnic. Vzniklou kašičku naneste na vlasy, zabalte fólií a nechejte hodinu působit. Pak masku opláchněte.

Masku můžete ještě vylepšit, třeba jogurtem a medem. Do vychladlé kašičky přimíchejte půl kelímku bílého jogurtu a dvě lžíce medu. Když budete masku aplikovat na vlasy jednou týdně, brzy poznáte rozdíl.

Kvasnice by měly vzít na milost také lidé se zplihlými vlasy, kterým dodá sílu a objem. Polévkovou lžíci kvasnic smíchejte v polévkové lžíci vody a přidejte polévkovou lžíci cukru a stejné množství medu. Nakonec do směsi rozmíchejte dvě polévkové lžíce suchého hořčičného prášku. Masku aplikujte na vlasy i pokožku hlavy, zabalte do fólie a po hodině působení opláchněte.

Pleťová maska

Velmi snadno připravíte také kvasnicovou pleťovou masku, která vaši pokožku krásně rozjasní a zjemní. Výroba je naprosto jednoduchá, droždí rozmačkejte a smíchejte s trochou vody na kašičku. Masku lze lehce obměnit podle typu vaší pleti:

  • Pro normální pleť rozmíchejte droždí s mlékem.
  • Pro suchou pleť rozmíchejte droždí s olivovým olejem.
  • Pro mastnou pleť přidejte do droždí citronovou šťávu.

Ať už si připravíte kteroukoliv variantu, směs naneste a nechte působit 20 minut. Pak masku sloupněte nebo opláchněte. Podobně jako jinou masku i tuto kvasnicovou používejte maximálně dvakrát týdně. Čtěte také: O tom, jak si doma vyrobit speciální černou pleťovou masku, která je perfektní na ucpané póry, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu