Nepodceňte květinu, která běžně zdobí vaše balkony. Dokáže zatočit i s obávaným zlatým stafylokokem

Zdraví 31. května 2021 | 15:09 — Anna Novotná
Krásná rostlina, která běžně zdobí zahrady nebo balkony, v sobě ukrývá mnoho cenných látek. Možná ani vy nevíte, jaký poklad máte na dosah ruky. Řeč je o lichořeřišnici, která vám pomůže se zánětem vaječníků, prostaty, žaludečními vředy i zápalem plic. Troufne si dokonce i na boj s nebezpečným a zákeřným zlatým stafylokokem.
Další 2 fotografie v galerii
Barevná kráska dokáže zdatně konkurovat i antibiotikům / Shutterstock

Domovinou lichořeřišnice jsou severní země Jižní Ameriky, jako je Peru, Ekvádor nebo Kolumbie. Do Evropy se dostala již v 17. století a už tu zdomácněla. Lidé si ji velmi oblíbili nejen pro to, že se pyšní doslova záplavou barevných květů, ale také jde o rostlinu nenáročnou na pěstování. Má ráda slunce, ale snese i polostín. Nevadí jí ani deště, ani sucho. Málokdo ale dokáže docenit její obrovský přínos pro lidské zdraví.

Účinné látky

Listy lichořeřišnice obsahují hodně vitaminu C a železa, ale také fosfor. Kromě toho v ní najdete také glukosinoláty, flavonoidy a karotenoidy. Květy obsahují cucurbitaciny. V květech rostliny je i vysoké množství luteinu, který prospívá očím. Glukosinolát – benzylisothiokyanát (hořčičná silice) je dobrým antibiotikem. Látky z lichořeřišnice působí nejen proti virům, široké škále bakterií, ale také proti houbám. Jde o velmi dobrý antioxidant. Léčivé jsou všechny části rostliny.

Léčebných účinků si už dávno všimli jihoameričtí indiáni. Rostlinu využívali k léčbě různých vyrážek, vředů nebo k hojení ran, a to i hnisajících. Šamani pomocí lichořeřišnice léčili ječné zrno a zmenšovali kruhy pod očima.

Vyléčí mnoho neduhů

K léčebným účelům se nejvíce hodí lichořeřišnice větší (Trapeoleum majus). Používat můžete kořeny, stonky, listy i květy. Semena se sbírají až po dozrání, tedy v době od září do října. Má antibakteriální, antivirotické a antibiotické účinky, z čehož vyplývá, že její užití je poměrně široké. Je skvělá jako doplněk při léčbě antibiotiky, neboť zesiluje a urychluje jejich účinek. S užíváním je třeba začít už v počátcích nemoci, případně jako prevence. S jakými neduhy vám pomůže?

  • Funguje jako prevence a posiluje imunitu při nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest.
  • Uleví při zápalu plic.
  • Snižuje bolest v krku.
  • Posiluje centrální nervový systém.
  • Usnadňuje odkašlávání.
  • Léčí záněty močového ústrojí, ledvin, vaječníků.
  • Likviduje streptokoky a stafylokoky.
  • Pozitivně působí při žaludečních vředech.
  • Rozlomené listy pomáhají hojit drobná poranění.
  • Pomáhá řešit problémy s nepravidelnou menstruací.
  • Podporuje růst vlasů.
  • Je účinná v boji proti lupům.

Troufne si i na zlatého stafylokoka

Je prokázáno, že lichořeřišnice působí ničivě na bakterie jako Streptococcus, Staphylocuccus či Sallmonela. Léčivé účinky lichořeřišnice se zaměřují především na respirační či urogenitální onemocní bakteriálního původu. Jak se ale ukazuje, dokáže si poradit i se zlatým stafylokokem (Staphylococcus aureus). S tímto stafylokokem se během života potká hodně lidí a většinou je nijak neohrozí. Nebezpečí představuje pro lidi se sníženou imunitou nebo pokud se uhnízdí ve vašem těle. Pak působí opakované záněty v různých částech těla a je velmi obtížné se ho běžnými antibiotiky zbavit. Lichořeřišnice však zlatého stafylokoka zvládne zničit. Léčba sice může trvat i tři měsíce, ale vyplatí se.

Jak ji užívat

V léčitelství se využívá hlavně její čerstvá nať nebo šťáva, případně tinktura. Sušená má slabší účinek. První účinky se dostaví už asi dvě až tři hodiny po požití a léčivá síla se projevuje až 10 hodin. Obvykle je vhodné užívat bylinu dvakrát denně, ráno a večer.

Využít ji můžete také v kuchyni, čerstvá má štiplavou chuť a trochu připomíná ředkvičky. Dlouhé vaření jí ale nesvědčí, neboť zabíjí její zdraví prospěšné účinky. Poupata a nezralé plody se nakládají do octa a jí se jako náhrada kaparů, jak jsme psali zde.

Na co si dát pozor

Dejte si ale pozor a nesnězte jí moc, ve větším množství mají totiž hlavně semena projímavé účinky. Nadužívání byliny také může negativně ovlivnit plodnost. Vyhýbat by se lichořeřišnici měly nejen malé děti, ale i osoby s chorobami ledvin, případně s žaludečními vředy. Při vysokých dávkách může ojediněle dojít k nechutenství, nevolnosti a bolestem břicha. Jinak ale jejsou známy žádné nežádoucí účinky. Pro těhotné a kojící by měla být rostlina bezpečná, ale raději se o užívání v těchto obdobích poraďte s lékařem. Podle dosavadních zjištění je bezpečná také při dlouhodobém užívání. O tom, jaké další rostliny lze využít místo antibiotik, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu