Když játra volají o pomoc. Varovné signály opravdu není radno ignorovat

Zdraví 27. srpna 2021 | 11:18 — Anna Novotná
Játra jsou největší žlázou v lidském těle. Mají nezastupitelnou roli v detoxikaci organismu, to znamená, že se starají o ničení a vylučování jedovatých látek z těla. Jejich funkce je však mnohem komplexnější. Pokud jsou játra přetěžovaná, zejména nezdravým životním stylem, má to vliv na celou řadu dalších orgánů a funkcí organismu.
Další 2 fotografie v galerii
Lidské tělo nás dokáže upozornit na to, že v organismu nastal nějaký problém / Depositphotos

Když játra nefungují, jak by měla, bohužel to nedají najevo, jak bychom očekávali, tedy jejich bolestí. Proto musíme sledovat jiné příznaky, které na potíže s játry upozorní.

Jak fungují játra

Játra jsou hlavním orgánem látkové výměny. Jsou největším orgánem v těle s váhou asi 1,8 kg. Játra hrají hlavní roli v metabolismu bílkovin, sacharidů i tuků. Jako endokrinní žláza produkují játra některé hormony. Játra slouží také jako zásobárna gylkogenu, železa a některých vitaminů a minerálů. Jak jsme již zmínili, játra detoxikují, což lze zjednodušeně vysvětlit tak, že zbavují tělo škodlivých látek a pomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu. V jaterních buňkách se také tvoří žluč, která se stará o vstřebávání tuků a vitaminů A, D, E a K. Zajišťují také látkovou výměnu a přeměnu živin.

Mezi nejběžnější nemoci jater patří jejich ztučnění, případně horší varianta – cirhóza, dále žloutenka a nádory. Virové onemocnění jater nebo jejich poškození vlivem nezdravé stravy, požíváním, alkoholu, drog nebo léků se projeví například dlouhodobou únavou nebo změnami na kůži. Jaké jsou konkrétní signály, které byste měli brát vážně?

Zbarvená kůže a oči

Játra o své nedostatečné funkci dávají vědět například prostřednictvím pokožky, která se může, stejně jako nehty a oční bělmo, zabarvit do žluta. Může za to nahromadění bilirubinu, které nastává při nedostatečném uvolňování z těla, které mají na starosti právě játra. Dalším projevem bývá svědivá nebo velmi suchá pokožka, která může být citlivá nejen na dotek, ale i na slunce. Vyskytnout se může i akné, ekzémy a další kožní potíže.

Nedostatečné trávení a únava

Játra mají dopad i na proces trávení, jelikož jsou součástí trávicí soustavy. Potíže se mohou projevit zhoršeným trávením mastných jídel, nadýmáním, pálením žáhy nebo nechutenstvím, což vede k úbytku váhy. Časem mohou nemocná játra vést k častějšímu zvracení. Dalším příznakem špatné funkce jater je dlouhodobá únava. Zpozornět byste měli především tehdy, pokud se cítíte unavení i po dostatečném odpočinku a pravidelném spánku. Pociťovat můžete slabost, rychlou ztrátu sil při fyzické aktivitě, malátnost nebo letargii. Zhoršuje se také pozornost a dojít může i k častému střídání nálad.

Změny ve vylučování

Narušená játra mohou signalizovat také změny barvy moči, která může být velmi tmavá, oranžová, hnědá nebo zpěněná. Tmavá moč po ránu nemusí být problémem jater, ale nedostatečného příjmu tekutin. Dalším projevem špatných jater je také příliš bledá nebo velmi tmavá stolice, což by nasvědčovalo přítomnosti krve. Čtěte také: I čistička potřebuje občas vyčistit: Co našim játrům prospívá a jakým činnostem se vyhnout.

Zpozornět byste také měli, pokud se u vás objeví bolesti v horní oblasti břicha nebo podbřišku, typické pak bývají prudce vyrážející křeče. Provázejícím jevem bývá pocit tlaku v břiše a nadýmání. Pocítit také můžete častější bolest hlavy, svalů nebo kloubů. Dalším projevem nedostatečné funkce jater jsou otoky nohou a břicha způsobené hromaděním tekutiny v dutině břišní.

Zdroj: Mayo Clinic.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu