S mykózou nehtů se dá bojovat i přírodní cestou. Přinášíme nejsilnější pomocníky

Zdraví 08. července 2021 | 13:43 — Veronika Prášilová
Nevybírá si podle věku ani pohlaví a může postihnout prakticky každého. Houbové onemocnění nehtů neboli mykóza je velmi nepříjemná a poměrně často se vyskytující patálie. Léčba takzvané onychomykózy je sice dlouhodobou záležitostí, ale porazit se dá.
Dalších 5 fotografií v galerii
Lehčí formy onemocnění můžete porazit i sami / Shutterstock

Rizikovými faktory mykózy nehtů jsou vedle věku také osobní hygiena, druh používané obuvi a doba, jakou člověk tráví v uzavřených botách. Pokud se mykóza rozšíří na větší část nehtu nebo více nehtů, je vhodné navštívit lékaře, aby správně diagnostikoval onemocnění. U lehčích forem je možné vyzkoušet některé z přírodních postupů.

Pomocník od protinožců

O stromu zvaném kajeput střídavolistý jste možná neslyšeli, ale o oleji získávaném z jeho listů jistě ano. Je známý jako čajovníkový olej nebo také tea tree oil a má silné antibakteriální a fungicidní vlastnosti. Proto je také jedním z favoritů při léčbě onychomykózy. Jsou dva způsoby jeho použití, které je nutné opakovat až do úplného uzdravení nehtů:

  • Neředěný olej naneste pomocí vatového tamponu nebo tyčinky přímo na postižené místo, a to ráno i večer po koupeli.
  • Pár kapek oleje přidejte do lavoru s vlažnou vodou, dobře promíchejte a dopřejte nohám asi dvacetiminutovou lázeň. Nohy poté dobře osušte.

Místo tea tree oleje můžete použít také jablečný ocet. Procedura je stejná jako v posledním případě, jen místo oleje v lavoru rozmícháte 2 dl jablečného octa. Tuto kúuru si dopřávejte minimálně několikrát týdně.

Oreganový a kokosový olej

Dalšími skvělými pomocníky jsou zmíněné oleje. Kokosový se často používá v péči o pokožku či vlasy. Někteří lidé postižení mykózou nehtů si všimli, že jim potíže ustupovaly. Podobné účinky byly zaznamenány při použití oreganového oleje, který se také neředěný lehce vtírá na postižené místo.

Antibakteriální bylinka

Při léčbě lehčí formy tohoto onemocnění se dá využít i meduňka lékařská, která má silné antiseptické i antibakteriální účinky. Je velmi podobná mátě, ale prozradí ji její citrusová vůně. Čtyři lžičky nasekaných meduňkových listů zalijte 100 ml čistého vysokoprocentního alkoholu a nechte na tmavém místě louhovat alespoň dva týdny. Poté sceďte přes jemné plátno. Touto tinkturou natírejte postižená místa několikrát denně.

Pro odvážné jedince

Dalším velmi silným přírodním pomocníkem je česnek. Charakteristický je svými antibiotickými a antibakteriálními účinky. Stroužek česneku nadrobno nastrouhejte nebo nožem rozemněte a naneste na postižený nehet. Celý prst následně zabalte a nechte působit alespoň jednu hodinu. Kúru opět nezapomeňte pravidelně opakovat. Čtěte také: Pampelišky, sedmikrásky, petrklíče. Léčivky, které se vyplatí sbírat.

Prevence je základ

Jestliže jste náchylní na tvorbu plísní na nohou, měli byste vždy používat vlastní ručník a dbát na důkladnou hygienu chodidel. Pokud navštěvujete koupaliště a bazény, měli byste vždy mít na nohách přezůvky. Prevencí proti plísni je každodenní hygiena, pohodlné a vzdušné boty a důkladné osušení nohou po každém mytí nebo koupání.

Zdroj: healthline.com, mayoclinic.org,

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu