Na psychické potíže fungují kromě antidepresiv i byliny. Zkuste jedničku na deprese a nespavosti

Zdraví 07. července 2021 | 17:51 — Marcela Plachá
Psychických potíží stále přibývá. Kromě antidepresiv můžete vyzkoušet i byliny. Volbou číslo jedna je šišák. Pomáhá s úzkostí, emocemi i léčbou závislostí.
Další 3 fotografie v galerii
Psychické potíže je třeba řešit včas / Depositphotos

Hlavním benefitem šišáku stranokvětého je, že zmírňuje depresi srdce a uklidňuje ducha. Je prokazatelně účinný při nervozitě, chorobných obavách a roztržitosti. Je vynikajícím prostředkem pro léčbu drogové závislosti, kdy je pacient plný předtuch, úzkosti, obav a nedokáže se koncentrovat, což všechno poškozuje ducha. Tato bylina proniká do srdce svou hořkostí a rozpouští deprese svou ostrostí.

Slučují se v něm hořké a chladné vlastnosti, které mají schopnost snižovat a uklidňovat ducha. Šišák stranokvětý je touto schopností proslulý a obzvláště účinný je při léčbě nemocí postihujících obyvatele západních zemí, z nichž mnohé mají spojitost s emocionálními problémy a vedou k depresi srdce.

Tradičně patří k ruské medicíně

Podle východních léčitelů šišák pročišťuje horko srdci a játrům a zmírňuje depresi. Šišák stranokvětý se v Rusku již po staletí používá pro léčbu neklidu, nespavosti, podrážděnosti a emoční nestability způsobené depresivní horkostí v srdci a játrech. Také ochlazuje a odvádí svou hořkou chutí a chladnou energií a pomáhá uvolnit depresi svou ostrostí.

„Primárním cílem je v tomto případě uvolnění depresivní horkosti, ale depresivní horkost vede k narušení dynamiky energie v organismu. Přestože tento efekt je u šišáku stranokvětého až druhotný, jedná se o vítaný doplněk směsí určených pro léčbu takovýchto stavů. Je možné jej rovněž použít při příznacích deprese jater, stagnace energie a blokád, s příznaky, jako je bolest při menstruaci (buď před menstruací, nebo během ní), bolest ve slabinách a bolest v hrudi,“ popisuje odborník na fytoterapii T. A. Garran.

Vhodný i při závažných potížích

Šišák stranokvětý je důležitou bylinou využitelnou pro léčbu křečí, bolesti a neklidu způsobených vnitřním pohybem jaterního větru spojených s deliriem tremens, abstinenčními příznaky při závislosti na drogách, epilepsií, ochrnutím, třesem, Parkinsonovou nemocí, nespavostí a bolestí hlavy. Někteří terapeuti ho dokonce doporučují k pravidelnému preventivnímu užívání jednou ročně po dobu 3 měsíců, ideálně v létě.

Kombinace při léčbě závislosti

Při příznacích deprese v srdci (úzkost, nervozita, roztržitost a bušení srdce) se kombinuje s kořenem šalvěje červenokořenné (červeného mudrce). Tato kombinace je také výborná pro léčbu drogové závislosti. Když tento stav doprovází horko, přidává se sluncovka kalifornská a mučenka pletní. Kombinace těchto bylin s přídavkem lékořice je velmi účinnou směsí pro léčbu závislosti na drogách.

Šišák bajkalský

Zatímco šišák stranokvětý je vhodný zejména pro léčbu nespavosti (obsahuje melatonin), podrážděnosti, hysterie, paniky (obsahuje serotonin), šišák bajkalský se užívá především k léčbě srdečních potíží, jako je arytmie, vysoký krevní tlak (hypertenze) a různé subjektivní bolesti srdce. Má sedativní účinky, kterých se využívá jak při tlumení různých bolestí, tak k posílení nervů, proti nespavosti, neklidnému spánku a podobně.

Dále se užívá při chorobách ledvin, proti revmatickým bolestem (revmatoidní artritida). Je silně potopudný a žlučopudný. Snižuje krevní cholesterol. Působí spasmolyticky (uvolňuje křeče svalů) a staví vnitřní krvácení, čehož se užívá i při menstruačním krvácení a menstruačních bolestech. Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech v krku. Také bajkalský šišák se často kombinuje se šalvějí. O jejích účincích nejen na nespavost jsme psali zde.

Zdroj: Thomas Avera Garran: „Naše bylinky v tradiční čínské medicíně“, www.bylinkyprovsechny.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu