Zbytečná chyba, kterou děláme při konzumaci melounu a připravujeme se tím o řadu cenných látek

Zdraví 21. srpna 2021 | 08:43 — Anna Novotná
Melouny patří k nejoblíbenějším letním pochutinám. Ponechme stranou spory, zda jde o ovoce, nebo zeleninu, a zaměřme se na jednu zbytečnost, kterou děláme při jeho konzumaci. Na vyhazování slupky. Ta totiž obsahuje mnoho cenných látek, které nemusí zbůhdarma skončit v koši.
Dalších 5 fotografií v galerii
Když vynecháme z konzumace slupku, ochuzujeme se zejména o zinek / Shutterstock

Slupka melounu se dá poměrně snadno zpracovat. Přinášíme několik tipů, jak ji konzumovat, a vytěžit tak z celého melounu maximum.

Zdravé látky v melounu

Než se začneme zaobírat zdravotními benefity melounu, zodpovězme otázku z úvodu, zda je meloun ovoce, nebo zelenina. I přes jeho sladkost, která je typická pro většinu ovoce, se meloun řadí do kategorie zeleniny. Meloun obsahuje obrovské množství vody, je tedy vhodným prostředkem k hydrataci. Její obsah je více než devadesátiprocentní. Z dalších prospěšných látek jmenujme vlákninu, sacharidy, vitamin B6 nebo lykopen, jenž pomáhá v boji s rakovinotvornými buňkami. Meloun je také bohatým zdrojem draslíku nebo provitaminu A. Jeho slupka pak obsahuje nezanedbatelné množství zinku.

Jak působí meloun na zdraví

Meloun je bez pochyby zdravý, obsahuje totiž kromě vody a vlákniny řadu vitaminů a minerálních látek. Voda rychle zasytí a hydratuje, vláknina brání rychlému nástupu krevního cukru. Proto nepatří do stejné kategorie jako sladkosti. Vitamin B6 podporuje imunitu a psychickou odolnost. Čtěte také: Domácí zázrak v kelímku. Vyrobte si léčivou heřmánkovou mast, kterou ocení celá rodina.

Meloun přispívá díky provitaminu A kromě toho, že má pozitivní vliv na zrak, zlepšuje i hojení ran, pomáhá proti zácpě a podporuje hubnutí. Když začnete jíst i slupku, pomůžete ještě více posílit imunitu, nastartujete tvorbu inzulinu, zlepší se vám pleť a fungování krvinek. Konzumace melounu přispívá k detoxikaci organismu a brání překyselení organismu. Údajně také zvyšuje sexuální libido.

Jak využít slupku melounu

Jednou z možností je přímá konzumace s částí dužiny. Pokud si netroufnete na celou slupku, doporučuje se sníst alespoň větší část světlezelené části. Slupku také můžete nastrouhat do ovocného či zeleninového salátu nebo přidat při vaření polévky. Další vhodnou možností konzumace slupky je příprava smoothie, kde její chuť splyne s dalším přidaným ovocem.

Zdroj: Organic facts.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu