Metabolismus se sice mění s věkem, ale jindy, než se dosud obecně myslelo

Zdraví 23. srpna 2021 | 08:00 — Mirka Malá
Fakt, že metabolismus, tedy rychlost, jakou spalujeme kalorie, abychom udrželi naše těla v chodu, se s věkem mění, je znám již řadu let. Dosud se však obecně myslelo, že čím jsme starší, tím je metabolismus pomalejší. Ale co když je to jinak?
Další 3 fotografie v galerii
Metabolismus ve skutečnosti zpomalí už velmi brzy / Depositphotos

Nová studie totiž přišla s poměrně překvapivými závěry. Vědci přišli na to, že metabolismus funguje značně jinak, než jsme si dosud mysleli.

Rychlý metabolismus končí v dětství

Dokud jsme děti, jde všechno dobře. Zjednodušeně řečeno: kolik energie v dětství přijmeme, tolik jí metabolismus zase spálí. A to znamená, že když se dostaneme do puberty, je náš metabolismus jen o malinko rychlejší, než bude v našem pozdějším věku.

"S dospíváním a stárnutím přichází spousta fyziologických změn," říká evoluční antropolog Herman Pontzer z Duke University. "Nyní víme, že časování jednotlivých metabolických fází neodpovídá typickým milníkům, jako je puberta či menopauza."

Náš metabolismus fakticky zpomaluje asi o 3 procenta až do 20 let věku, kdy se ustálí. Mezi 20. a 50. rokem je dokonce rychlost metabolismu nejstabilnější. Jakmile dosáhneme šedesátky, metabolismus zpomaluje asi o 0,7 procenta ročně. Pokud se tedy například dožijeme 90 let, potřebujeme v průměru o 26 procent méně kalorií denně než někdo ve středním věku.

Během prvních 12 měsíců života se energetické potřeby skutečně mění. Jednoleté dítě spaluje kalorie přibližně o 50 procent rychleji na svou velikost těla než dospělý. Proč ale děti mají takové raketové spalování, vědci zatím nevědí.

Metabolismus si žije vlastním životem

Vzhledem k tomu, že analytická metoda, kterou vědci ve svém výzkumu použili, je tak důkladná a vzorek je tak velký a široký, studie nám dává lepší představu o tom, jak se metabolismus mění odděleně od všech ostatních věcí v našem těle v průběhu stárnutí.

Nová zjištění budou užitečná i jinak. Například medicíně umožní volbu léčebných procedur konkrétním lidem a konkrétním věkovým kategoriím s přihlédnutím k novým poznatkům o metabolismu. Díky dalšímu výzkumu bychom měli být schopni se dozvědět více o tom, co se vlastně s metabolismem přesně děje. Dále čtěte: Nejčastější příčiny rychlého nárůstu hmotnosti, o kterých byste si to možná ani nemysleli.

Zdroj: Science.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu