Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy

Zdraví 20. září 2021 | 08:00 — Zuzana Procházková
Rádi byste omezili sladké na minimum, ale tomu dortíčku a oříškové čokoládě prostě nemůžete odolat? Ovládnout chuť na sladkosti je otázkou zejména silné vůle a vyvážené stravy. Není to však nic nemožného. Ukážeme vám, jaké jsou osvědčené metody.
Další 2 fotografie v galerii
Cukr je návykový, stejně jako každá jiná droga / Depositphotos

Nepřekonatelná chuť na sladké je jedním z nejčastějších problémů řešených u výživových poradců nebo psychologů. Je totiž spojena se současným psychickým stavem nebo například zažitými zvyky. V případě, že vás popadne chuť na sladké jen příležitostně, je vše v pořádku. Pokud však je touha po sladkém na denním pořádku a je tak silná, že musíte ihned něco zakousnout, to už značí problém.

Cukr je nebezpečný tím, že v mozku vyvolává reakci, která je podobná reakci na kokain. Cukr je totiž silně návykový, i když oficiálně není klasifikovaný jako droga. Při jeho konzumaci mají lidé pocit fyzického potěšení a následně i toho psychického, neboť cukr uvolňuje endorfiny. Tímto způsobem vzniká závislost. Podrobně se závislosti na cukru jako droze věnuje tato vědecká studie. Je však potřeba doplnit, že každý člověk je na cukr jinak citlivý. Roli hraje jistě také dědičnost a sklony k nezdravému životnímu stylu. A jak se tedy s touto závislostí vypořádat?

Dbejte na vyváženou a pestrou stravu

Nejspíš nejdůležitější faktor toho, aby vás nepřepadala neustále chuť na sladké, je vyvážená a pestrá strava. Pokud totiž tělu dlouhodobě nedopřáváme všechny potřebné látky, mozek je schopen vytvořit závislost například na čokoládě, která obsahuje hořčík. Dbejte proto na stravu bohatou na zeleninu, ovoce, bílkoviny, tuky a kvalitní sacharidy.

Dodržujte pitný režim

Nejen nevyvážený jídelníček může stát za nezvladatelnými chutěmi na sladké. Příčinou může být také nedostatečná hydratace. Jistě jste někde slyšeli, že hlad je převlečená žízeň. To je svatá pravda. Správný pitný režim adekvátně zaplňuje žaludek. Pokud je však žaludek prázdný, mozek dostane signál a vy začnete pociťovat hlad a chutě.

Mějte vždy po ruce zdravou svačinku

Osvědčeným trikem mnoha lidí, kteří se s chutěmi na sladké vypořádali, je svačinka. Noste proto u sebe vždy nějakou malou zdravou svačinu, kterou si můžete sníst kdykoli se dostaví nezvladatelná chuť na sladké. Ideální je například hrst ořechů, ovoce, sušený ananas nebo pár dílku čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Nezapomínejte na pohyb

Odvykání chuti na sladkosti bude výrazně snazší, pokud začnete s nějakou fyzickou aktivitou. Dle odborníků je chuť na sladké umocněna v případech, když se lidí nudí, tím pádem mají špatnou náladu a jsou ve stresu. To vše jde prokazatelně odbourat díky vhodně zvolené fyzické aktivitě. Může se klidně jednat o prostou procházku nebo úklid domu. Díky pohybu se totiž do krevního oběhu dostanou endorfiny, díky čemu se začnete cítit dobře. Dále čtěte: Problémy s periodou aneb Nejčastější důvody zpoždění menstruace.

Zdroj: journals.lww.comwebmd.com, healthline.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu