Problémy s periodou aneb nejčastější důvody zpoždění menstruace

Zdraví 11. září 2021 | 10:05 — Zuzana Procházková
Obvykle je vaše perioda přesná jako hodinky a najednou máte zpoždění? Není třeba se hned strachovat. Opožděná menstruace je sice jedním z prvních příznaků těhotenství, přesto ale může být příčina někde jinde. Přečtěte si proto o nejčastějších příčinách zpoždění periody.
Další 3 fotografie v galerii
Za zpožděním menstruace stojí často i jiné příčiny než těhotenství / Depositphotos

Některé ženy mají menstruaci přesnou jako hodiny, u jiných je zase běžné, že mají několikadenní výkyvy. Pokud se však perioda po delší dobu nedostavuje tak, jak jste zvyklá, nebo vůbec, je na místě zpozornět. Sice každou ženu ihned napadne to, že je těhotná, nemusí to tak vůbec být. Příčin rozhození menstruačního cyklu je celá řada. My se v tomto článku zaměříme na 5 nejčastějších.

1. Striktní diety a sportování

Drastické diety, nízký příjem kalorií, každodenní urputné cvičení a ztráta váhy. To vše se většinou velmi brzy projeví v hormonální rovnováze, která má vliv na menstruaci. Vždyť ženy, které trpí anorexií, nemenstruují vůbec. Abyste se tomuto stavu vyhnuly, jezte zdravě a pravidelně, stejně tak cvičte s rozvahou a přiměřeně.

2. Příliš stresu

Stres stojí za mnohými zdravotními problémy. Pokud se dlouhodobě potýkáte se stresem, projeví se to na vašem zdraví dříve či později. Stres bývá spouštěčem mnoha fyzických problémů a nemocí. Jedním z nich je také zpoždění menstruace. Děje se tak z toho důvodu, že při stresu produkuje tělo hormony adrenalin a kortizol, které narušují ženskou hormonální rovnováhu. Podrobně vliv stresu na menstruační cyklus zkoumá tato zahračniční odborná studie.

3. Potíže gynekologického původu

Jestliže se potýkáte se zpožděním menstruace a vyloučila jste těhotenství nebo i výše zmíněné příčiny, pak je možná na vině nějaký poševní zánět či jiná vážnější nemoc gynekologického původu. Proto ihned vyhledejte gynekologa. Stejně tak je nutné dbát na pravidelné gynekologické prohlídky jednou za půl roku.

4. Onemocnění a léky

Prodělané onemocnění, užívání či vysazení léku dokážou rozhodit biologický rytmus mávnutím proutku. Dokonce i nemoc covid-19 či jiné onemocnění, jež je doprovázené horečkou, může způsobit vynechání nebo nepravidelnosti v menstruačním cyklu. A pochopitelně i vysazená či nově užívána antikoncepce může způsobit nepravidelnost periody.

5. Menopauza

Menopauza čeká každou ženu, i když se v dnešní době dostavuje mnohem později, což se připisuje tomu, že jsou dnešní moderní ženy více fit. Přesto je menopauza nevyhnutelná. A právě ona je jednou z příčin nepravidelnosti menstruace. Dále čtěte: Rakovina jícnu je zákeřné onemocnění, které se dlouho neprojevuje. Rozpoznejte její příznaky včas.

Zdroj: tandfonline.com, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu