Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu. Domácí samovyšetření pomůže odhalit nemoc v raném stádiu

Zdraví 17. října 2021 | 16:05 — Kateřina Kofroňová
Měsíc říjen je obdobím roku, ve kterém si lidé po celém světě připomínají problematiku zhoubných nádorů prsu. Hlavním cílem je rozšířit povědomí o preventivních opatřeních, která pomohou nemoc zachytit v raném stádiu a zvýšit tak naději na úspěšné a brzké uzdravení.
Další 3 fotografie v galerii
Pravidelná kontrola obou prsů by měla být samozřejmostí pro všechny ženy / Pexels

Jednou za dva roky by na mamografický screening měla jít každá žena, která dosáhla věku 45 let, a to až do konce života. Bylo zjištěno, že díky Celonárodnímu mamografickému screeningu u nás za posledních pět let došlo ke snížení úmrtí na rakovinu prsu téměř o 30 %. Pokud však máte pochybnosti a jste mladšího věku, svěřte se s tím svému gynekologovi a on vám vypíše žádanku na screening, který bude rovněž hrazen ze zdravotního pojištění.

Pravidelná návštěva screeningových center je jedinou doposud známou metodou, která odhalí nemoc v počátečním stádiu a zvyšuje tak šanci pacientky na úplné vyléčení, nebo alespoň na dlouhodobé přežití. Důležité je ovšem i samovyšetřování, díky kterému si můžete všimnout změn na svém těle i sama.

Proč provádět samovyšetření

Pokud jste ještě nedosáhla věku 45 let, mělo by pro vás být samovyšetření prsu pravidelnou záležitostí. Vyberte si jeden den v měsíci, nejlépe ihned po menstruaci, a udělejte si chvilku pro sebe. Investice v podobě pár minut měsíčně se vám vyplatí a naopak její zanedbávání vás může stát zdraví. Samovyšetření není těžké, zabere pár minut a po pár měsících ho zvládnete i bez nápovědy. Totéž ovšem platí i pro ženy, které již věku 45 let dosáhly a samovyšetření by pro ně mělo být kontrolou mezi pravidelným screeningem.

Jak provádět samovyšetření

Zaujměte polohu vleže

Nejideálnější polohou pro samovyšetření je dozajista poloha vleže, přičemž ruku nad prsem, které právě vyšetřujete, zvedněte nad hlavu. Tato poloha je vhodná hlavně kvůli vyšetření pod bradavkou, jelikož vleže se prs rozloží úplně jinak, než když stojíte. Vždy při vyšetření používejte tři prsty na plocho, kterými děláte krouživé pohyby.

Stoupněte si před zrcadlo

Další polohou je poloha vestoje před zrcadlem. Začněte s rukama volně podél těla a postupně je zvedejte nad hlavu a otáčejte se do stran. Zkoušejte to s rukama v obou polohách. Prsy si prohlédněte ze všech stran a všímejte si, zda nemáte v některých místech vtaženou kůži či propadlinu. Oba prsy musí být víceméně symetrické a mít stejnou barvu. Pokud má jeden prs v určitém místě zarudlou barvu nebo jeho struktura připomíná pomerančovou kůži, je to krajně podezřelé. Prohlédněte i bradavky, které by měly být rovněž podobně velké, mít stejnou barvu a musí být bez výtoku (s výjimkou kojících žen).

Vyšetřete se v podpaží

Nezapomínejte ani na podpažní jamku. Pokud se právě potýkáte s infekčním onemocněním, je možné, že nahmatáte uzlinu o zhruba centimetrové velikosti. Jste-li ovšem zdravá, neměla byste nahmatat nic. Nahmatáte-li uzlinu větší dvou centimetrů, která bude přetrvávat déle jak měsíc, svěřte se svému lékaři.

Samotné vyšetření prsu

Každý prs vyšetřete zvlášť opět technikou tří prstů a nezapomeňte prohlédnout každý centimetr. Vždy proveďte tři kroužky na jednom místě. První kroužek netlačte vůbec, při druhém trochu přitlačte a při třetím kroužku by měl být tlak proveden takovou silou, abyste se dostala až na žebra. Jedině tímto způsobem bude výsledek maximálně odhalující, co se domácí péče týče.

Zaměřte se i na další části

Nezapomínejte ani na další části, které k samovyšetření prsů patří. Jedná se hlavně o oblast pod klíční kostí a rýhu pod prsy. Přičemž horní kvadranty prsů vyšetřujte obzvlášť pečlivě, jelikož na tomto místě se nádory vyskytují nejčastěji.

Vždy však platí, že pokud máte jakékoliv pochybnosti o zdraví svých prsů, nebo o zdraví obecně, je lepší navštívit lékaře, který vám dá jasnou odpověď na vaše otázky. V případě rakoviny prsu je to screeningové centrum, na které vám dá doporučení váš gynekolog nebo i praktický lékař. Psali jsme také: Rakovina jícnu je zákeřné onemocnění, které se dlouho neprojevuje. Rozpoznejte její příznaky včas.

Zdroj: zpmvcr.cz, mamo.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu