Nepravidelná bolestivá menstruace je signálem, že s tělem není něco v pořádku. Důvodů může být hned několik

Zdraví 25. října 2021 | 11:12 — Kateřina Kofroňová
Normální menstruační cyklus trvá obvykle 28 dní. Mohou ovšem nastat situace, kdy se menstruace objevuje mnohem dříve, později, nebo se dokonce nedostaví vůbec. Jestliže si jisté nepravidelnosti všimnete jednou či dvakrát do roka, není důvod se znepokojovat. Pokud však nemáte menstruaci pravidelnou tři po sobě jdoucí měsíce, je na čase probrat to s lékařem.
Další 2 fotografie v galerii
Mírné menstruační bolesti jsou běžným jevem, ale nemělo by to překročit určitou mez / Shutterstock

Ve většině případů není potřeba se hned znepokojovat. Nepravidelnost v menstruačním cyklu může ovlivnit i významný úbytek na váze či naopak rychlé tloustnutí, těžké životní rozhodnutí, stres nebo velké citové vypětí. Máte-li však dlouhodobě menstruační cyklus nepravidelný, nebo je kratší než 21 dní či delší než 35 dní, zbystřete. Je možné, že s vaším tělem není něco v pořádku.

Mezi nejčastější menstruační problémy se řadí menstruační cyklus kratší než 21 dnů či delší než 35 dnů, velmi silná a bolestivá menstruace, křeče, zvracení, nevolnosti, krvácení či špinění mimo cyklus nebo dokonce dlouhodobá absence menstruace. Nepravidelné nebo příliš časté krvácení může znamenat, že se ve vašem těle děje něco, co byste rozhodně neměla přehlížet. A nemusí to být pouze rakovina děložního čípku.

Polypy na děložní sliznici

Děložní polypy jsou malé výrůstky na děložní sliznici, které jsou nerakovinného původu a nejsou zhoubné. Mohou se vyskytovat jak na sliznici děložní dutiny, tak i na děložním hrdle. Příčina jejich vzniku není zatím zcela jasná, ale roli mohou hrát často se opakující záněty. Polypy jsou celkem častým problémem, který se týká každé desáté ženy. Většina z nich s nimi může žít plnohodnotný život. Ovšem pokud se projeví zvýšená krvácivost a nepravidelný cyklus, odstraňují se ambulantní metodou rychle a bezbolestně.

Děložní myomy

Jedná se o nádory, které vyrůstají na stěnách dělohy. Může být přítomen jeden, nebo hned několik myomů, jejichž velikost se pohybuje v rozmezí několika milimetrů až po velikost grapefruitu. I tyto nádory bývají z velké části benigní, tedy nezhoubné, ovšem mohou způsobovat silné krvácení a bolesti během menstruace. Pokud jsou myomy obzvláště velké, mohou způsobovat tlak na močový měchýř či konečník, což je značně nepohodlné.

Endometrióza

Jedná se o nejčastější gynekologické onemocnění žen reprodukčního věku. Buňky sliznice děložní dutiny se u žen, které trpí endometriózou, nenacházejí v děložní dutině, ale mimo ni, například na vaječnících či ve vejcovodech, nebo kdekoliv jinde v dutině břišní. V době menstruace pak dochází v těchto ložiscích ke krvácení, což vede k rozvoji chronických zánětů. Endometrióza se sice v dnešní době nedá úplně vyléčit, ale lze tlumit bolesti a odstranit ložiska, která mohou bránit plodnosti.

Záněty pánve

Pánevní zánětlivé onemocnění bývá způsobeno bakteriální infekcí, která postihuje ženský reprodukční systém. Bakterie se mohou do těla dostat pohlavním stykem, ale i porodem či po prodělaném potratu. Kromě bolestivé a nepravidelné menstruace je onemocnění doprovázeno silným výtokem, bolestí v oblasti pánve, horečkou, průjmem či zvracením.

Syndrom polycystických ovarií

U tohoto onemocnění produkují vaječníky více mužského hormonu, čímž dochází k zastavení ovulace, což často vede i k úplnému zastavení menstruace. Ve vaječnících se také mohou tvořit malé cysty, které jsou často patrné na ultrazvuku. Hormonální změny mohou zabránit dozrávání vajíček a vedou k nepravidelné menstruaci, či její úplné absenci.

Předčasná menopauza

Tento stav se vyskytuje u žen, které ještě nedovršily věku 40 let a jejichž vaječníky nefungují tak, jak mají. Zároveň dochází k zastavení menstruačního cyklu podobně, jako tomu je po menopauze. Dlouhodobá absence menstruace je proto důvodem k brzké návštěvě vašeho lékaře. Dále čtěte: Mezi matkou a dcerou aneb Jak připravit dceru na první menstruaci.

Zdroj: my.clevelandclinic.org, ambulantni-hysteroskopie.cz, fno.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu