Lék na covid už brzy. Pfizer přišel se zlomovou pilulkou, která zmírňuje průběh nemoci

Zdraví 11. listopadu 2021 | 09:03 — Kateřina Kofroňová
Nejúčinnějším způsobem, jak se vyhnout těžkému průběhu onemocnění covid-19, je rozhodně očkování. Současně je to jediná cesta, jak získat protilátky, aniž bychom museli riskovat nemoc prodělat. Když si k vám ale i přesto najde virus cestu, můžete tlumit mírné příznaky pilulkou. Jakou? To vám prozradí společnost Pfizer.
Pilulka není alternativou k očkování, ale jeho doplňkem / Unsplash

Od společností, které se zabývají vývojem vakcíny na covid-19, jsme od vypuknutí pandemie v březnu 2020 dostali nedávno velké množství dobrých zpráv. I přes nutnost přeočkovat se třetí dávkou vakcíny fungují tak, jak se předpokládalo, budou brzy schválené a dostatečně testované i pro naše děti a dle společnosti Pfizer to stále není všechno. Přišla totiž s pilulkou, kterou si již brzy budeme moci vzít stejně jako lék na bolest hlavy.

Nová pilulka je zatím ve fázi výzkumu, ale už teď se ukazuje, že slaví velké úspěchy. Neznamená to ovšem, že se vytváří náhražka za očkování. Očkovaní lidé mají dle aktuálních dat nejen nižší pravděpodobnost nákazy, ale dle epidemiologických šetření výrazně klesá i pravděpodobnost, že virus přenesou na někoho jiného.

Piluka, která zachrání životy

Výsledky zkoumání nové pilulky, která zatím nemá žádné oficiální jméno, ukazují, že je nejen účinná, ale také může zachránit lidské životy, jelikož dokáže snížit vážný průběh nemoci, nutnost hospitalizace a riziko úmrtí až o 89 % u vysoce rizikové populace. Pilulka tu má být pro lidi, kteří se z nějakého důvodu očkovat nemohli a nemocí se nakazí. Jakmile začnou vykazovat příznaky, pilulka by jim měla pomoci vyhnout se vážnému průběhu onemocnění.

Uleví a sníží riziko hospitalizace

Přesněji řečeno je pilulka nejúčinnější v kombinaci s nízkou dávkou běžného léku proti HIV zvaného ritonavir. „Tyto údaje naznačují, že má náš kandidát na perorální antivirotikum, pokud ho schválí regulační úřady, vysoký potenciál zachránit životy pacientů, snížit závažnost infekcí covid-19 a eliminovat až devět z 10 hospitalizací,“ řekl novinářům výkonný ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

Již brzy

Pokud bude lék schválen, bude již druhým antivirotikem procházejícím schvalovacími fázemi po molnupiraviru společnosti Merck, který údajně může snížit riziko hospitalizace a úmrtí až o polovinu. Americký úřad pro potraviny a léčiva by měl mít výsledky testů společnosti Merck koncem listopadu a vypadá to, že pilulka Pfizer by mohla brzy následovat.

Očkování především

I když bude možná brzy dostupná nová pilulka, která bude tlumit příznaky nemoci, pořád je potřeba se proti pandemii postavit čelem a nedovoliv viru, aby se tak rychle šířil. Očkování je stále nutné u všech, kteří si to na základě svého zdravotního stavu mohou dovolit. Současné podávání třetí dávky neznamená, že vakcinace není potřeba, protože nefunguje. "Podání více dávek očkování k zajištění dostatečné ochrany proti infekčnímu onemocnění není nic neobvyklého. Například očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří dávek v prvním roce a poté z pravidelného přeočkování v intervalech tři až pět let. Očkování proti chřipce se provádí každý rok," dočtete se například na webu ministerstva zdravotnictví. Pro boj s covidem je také potřeba řídit se především tím, co říkají lékaři, co doporučuje ministerstvo zdravotnictví a nešířit nepodložené dezinformace. Dále by vás mohlo zajímat: Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci.

Zdroj: firstforwomen.com, koronavirus.mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu