Po infekční nemoci je třeba provést generální úklid. Některé části domácnosti vyžadují zvláštní péči

Zdraví 24. února 2022 | 07:35 — Kateřina Kofroňová
Pokud ve vaší domácnosti někdo prodělal v posledních pár dnech nachlazení, covid, nebo jakoukoliv jinou infekční nemoc, je přímo vaší povinností zabránit šíření nemoci na ostatní členy domácnosti. Kromě častého mytí rukou a izolace nemocného je potřeba postarat se také o různé prostory v domácnosti, abyste zabránili šíření choroboplodných zárodků.
Pro zabránění přenosu nemoci na ostatní je potřeba vše dezinfikovat / Pexels

Obyčejná voda a jemné čisticí prostředky často při zabíjení virů, bakterií a jiných choroboplodných zárodků nepomohou. V tomto případě je potřeba použít dezinfekční prostředek, řídit se pokyny na jeho obale a nechat jej nějakou dobu působit. Nejlépe se hodí chlorový čisticí prostředek, který smíchejte dle návodu s vodou a otřete s ním všechny plochy, kterých se nemocný dotýkal. Nechte alespoň 3 minuty působit a pak opláchněte hadříkem namočeným v čisté horké vodě.

Pokud používáte k utírání papírovou utěrku, po použití ji vyhoďte a látkové hadříky po každém použití vyperte. Houbičky na nádobí by se k čištění při nemoci neměly používat, protože mohou obsahovat ukryté bakterie. Pro předměty s těžko přístupnými místy, jako jsou dálkové ovladače a počítačové klávesnice, můžete použít vatový tampon namočený v dezinfekčním prostředku, abyste se dostali do těsných míst. Pojďme se ale podívat na všechna místa, která je potřeba po nemoci důkladně vyčistit.

Ložnice

Při nachlazení tráví nemocný hodně času v posteli, tudíž je potřeba v první řadě vyměnit a vyprat na vysoký stupeň ložní prádlo včetně ochrany matrace, pyžama a všech peřin a polštářů. Prostěradla a povlaky na polštáře vyžadují největší pozornost, protože jsou v nejužším kontaktu s nemocným.

Pokud spí nemocné dítě s plyšovou hračkou, měli byste vyprat i ji. Jedna z nejlepších věcí, kterou můžete udělat, abyste se ochránili před nákazou, je nosit při manipulaci se znečištěným prádlem a v průběhu celého úklidu gumové rukavice. Přinejmenším si ložní prádlo držte dál od obličeje a těla. Vždy prádlo vyperte co nejdříve, jakmile se nemocný cítí trochu lépe a může vstát z postele.

Nezapomeňte také dezinfikovat často osahávané předměty, jako jsou spínače světel, kliky dveří a dálkové ovladače. Pokud máte doma nemocného člověka, dezinfikujte tyto plochy alespoň jednou denně.

Koupelna a toaleta

V koupelnách se může ukrývat spousta choroboplodných zárodků, které se, když je někdo nemocný, velmi snadno rozmnoží. Používejte proto dezinfekční čisticí prostředek alespoň jednou denně u následujících předmětů:

  • rukojeť umyvadla a sprchy
  • světelné spínače
  • kliky dveří
  • odpadkový koš
  • podlaha (obzvlášť v oblasti toalety)
  • mísa a prkénko na WC
  • toaletní potřeby (především kartáček na zuby)

Ideální je používat jinou koupelnu, než kterou používá nemocný. To ale není ve většině případů možné, proto určete ručníky na ruce a osušky, které používá pouze nemocná osoba, a denně je vyměňujte. Po dobu nemoci můžete také přejít na papírové ručníky, které ihned po použití vyhodíte.

Obytné prostory

Někdy je těžké zavřít nemocného člověka, zvláště dítě, do jeho ložnice. Abyste tedy předešli znečištění čalounění v běžných obytných prostorách, přikryjte nábytek pratelným prostěradlem nebo dekami. Často je vyměňujte a myjte. Odstraňte také dekorativní polštáře, které nelze snadno vyprat, nebo je zakryjte pratelnými povlaky na polštáře.

Často otírejte i povrchy, jako jsou telefony, počítače, dálkové ovladače, spínače světel a kliky dveří. A nezapomeňte otřít konferenční stolky nebo odkládací stolky, kterých se nemocný mohl dotknout.

Kuchyně

Aby se zabránilo šíření choroboplodných zárodků, nemocný by neměl mít na starosti přípravu jídla pro ostatní. Ani pečlivé mytí rukou nemusí být dostatečné k ochraně ostatních, zejména před snadno se šířícími nemocemi. Vzhledem k tomu, že kuchyně má tolik běžných předmětů a povrchů, na kterých se mohou bakterie šířit, je nejlepší nechat nemocnou osobu zcela mimo kuchyni. Také by vás mohlo zajímat: Co se stane s vaším tělem, když budete spát více jak 9 hodin denně? Hrozí vyčerpání, přibírání na váze i další potíže.

Zdroj: thespruce.com, trailheaddental.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu