Atopický ekzém nejvíc trápí malé děti. Jak proti němu bojovat a na co se v péči o pokožku zaměřit

Zdraví 07. prosince 2021 | 13:15 — Kateřina Kofroňová
Jedním z nejčastějších kožních onemocnění u dětí je atopický ekzém, postihuje přibližně 20 až 30 procent dětí. Nejčastěji v prvních pěti letech. Při jeho vzniku hraje roli často genetická predispozice - ekzém nebo astma u jednoho z rodičů či sourozenců. Proto by rodiče, kteří ekzém mají, měli věnovat větší pozornost a péči o pokožku kojence.
Další 1 fotografie v galerii
V dnešní době trápí ekzém mnoho dětí / Shutterstock

U „rizikových skupin“ dětí je důležité častější promazávaní kůže, ideálně přípravky na ekzém z lékárny nebo přírodní kosmetikou, např. kokosovým olejem. Je dobré omezit časté koupání. Voda pokožku vysušuje. Vhodné je, aby miminko nosilo bavlněné a prodyšné oblečení. Pokud se dítě v noci škrábe, dávejte mu bavlněné rukavičky nebo speciální pyžama se zašitými rukávky.

Vznik ekzému může také urychlit pobyt v prašném prostředí. Důležitá je i strava. Samozřejmě nejlepší variantou je kojení a postupné a opatrné zavádění mléčných výrobků a některého ovoce.

Atopický ekzém může trápit i v dospělosti

Projevy atopického ekzému v dospělosti se nejčastěji objevují u lidí, kteří trpěli ekzémem nebo alergickým onemocněním v dětském věku. Přibližně 10 % ze všech dětských pacientů si ekzém přenese i do dospělosti. První obtíže až v dospělosti jsou poměrně vzácné. Častější schéma je, že pacient má v dětství mírnou formu onemocnění a až v dospělosti se změní v klasický ekzém.

Atopický ekzém je dlouhodobé a dědičné, kožní onemocnění. Hlavním faktorem je dědičná predispozice v součinnosti s dalšími vnějšími a vnitřními faktory. Nedostatečná tvorba kožních tuků vede k narušení ochranné kožní bariéry, ta usnadňuje pronikání mikroorganismů, aktivaci imunitních buněk, a vede tak k zánětu a svědění. Je třeba si však zároveň uvědomit, že zděděný sklon k atopii není ještě aktivní onemocnění.

Zázračný krém nehledejte

Pokud u dětských pacientů přetrvává ekzém i v dospělosti, bývají jeho dispozice pak doživotní. Na ekzém bohužel neexistuje zázračný lék, který ho jednou provždy vyléčí tak, aby se již nevrátil. Je ale možné správným výběrem péče ekzém udržovat v klidové fázi co nejdéle a eliminovat časté vzplanutí.

Jak proti ekzému bojovat v dospělosti?

Nejdůležitější je zabezpečit zdraví atopické pokožky dlouhodobou péčí za pomocí zvláčňujících krémů schopných pokožku důkladně promastit. Ty jsou základem péče o kůži. Je možné je používat denně, a to bez ohledu na to, zda se onemocnění nachází v akutní nebo latentní fázi. Hydratují a promastí pokožku, zlepší bariérovou funkci kůže a potlačí ekzém.

Tyto přípravky existují ve formě tělových mlék, pleťových krémů, mastí a přísad do koupele nebo na sprchování. Správnou péči o pokožku dokážeme příznivě ovlivňovat celkový průběh onemocnění. Výbornou složkou v krémech pro atopickou pokožkou je pak urea, která kromě hydratačního účinku působí i proti svědění. Dalšími vhodnými složkami jsou glycerin, ceramidy, kyselina linolová či mandlový olej.

Dobře čtěte obaly

Naopak je i mnoho látek a přípravků, kterým by se lidé s atopickým ekzémem měli vyhnout. Proto je důležité číst složení přípravků na obalu. Plno složek především v produktech osobní hygieny může dráždit citlivou pokožku a narušovat přirozenou mazovou vrstvu. Například přípravky s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové vysouší pokožku, a ekzém tak zhoršují. Pozor také dávejte na obsah pěnivých látek či konzervantů. Důležitý je také výběr make-upu. Používejte kosmetiku pro citlivou pleť bez parfemace. Než si koupíte velké balení líčení, vždy nejprve začněte s testery, ať zjistíte, zda pokožku nedráždí. Dále čtěte: S kuřecí kůží vám váš dermatolog neporadí. Zbavit se jí ale můžete.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology, nhs.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu