Vyrobte si kurkumové mléko. Tento přírodní elixír zdraví pomůže při celé řadě problémů
Kurkuma pochází z jižní Asie, především z Indie, což je také důvod, proč bývá označována jako indický šafrán. V jižní Asii se využívá nejčastěji v kuchyni jako koření, a to pro svoji sytě žlutou barvu a velmi výraznou chuť připomínající hořčici. Jistě se vám vybaví kari, jehož základem je právě kurkuma. Navíc má kurkuma schopnost prodloužit délku trvanlivosti potravin.
Kurkumin a žlutá barva
Kurkuma obsahuje flavonoid kurkumin, který jí dodává onu krásně žlutou barvu. To ale není vše, neboť právě kurkumin je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů. Má schopnost léčit bolesti svalů, kloubů a podporovat správnou funkci jater. Mimo to pomáhá s trávicími problémy, působí protizánětlivě a posiluje imunitu. To není zdaleka vše, dalším zdravotním přínosům užívání kurkumy se věnuje tato zahraniční studie.
Suroviny na kurkumové mléko
Na jednu porci mléka z kurkumy si připravte následující suroviny:
- 2 dcl rostlinného mléka
- 1 čajová lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 2 nebo 3 mleté kuličky pepře
Ohledně výběru rostlinného mléka, skvěle se hodí například to kokosové. Dále je mnohem lepší, aby rostlinné mléko nebylo přislazované.
Postup výroby kurkumového mléka
Nalijte do rendlíku kokosové mléko, přidejte ostatní suroviny a vše uveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a nechte na mírném stupni povařit zhruba 5 až 10 minut. Jestliže vám přijde, že je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Jakmile mléko svaříte, přeceďte a nechte vychladnout. Poté je mléko hotové. Ideálně jej konzumujte hodinu před spaním lehce ohřáté. Přisladit jej můžete medem.
Léčivé účinky nápoje
Kurkumové mléko dle výše uvedeného receptu spolu se zázvorem a pepřem je skutečným elixírem zdraví. Tak jako kurkumin i zázvor má silné protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na klouby a kosterní svalstvo. Obsažený pepř v nápoji díky alkaloidu piperinu má schopnost zlepšovat absorpci a příznivě ovlivňuje trávení. Nakonec kokosové mléko je skvělé díky obsahu vitaminů a minerálů. Dále čtěte: Nevylévejte vodu z rýže. Působí blahodárně na kvalitu pleti i vlasů, léčí průjem i další potíže.
Zdroj: Potential Health Benefits, organicauthority.com, healthline.com.