Prebiotika jsou potřebná pro správnou funkci střev. Zaměřte se na potraviny, které jich obsahují opravdu hodně

Zdraví 14. ledna 2022 | 17:49 — Mirka Malá
Prebiotika patří mezi nejlepší vitaminy a zvlášť ženám přináší jen samé výhody doslova ve všech oblastech.
Řada potravin má vysoký obsah pro naše zdraví důležitých prebiotik / Depositphotos

Prebiotika obecně pomáhají s trávením a existuje silná vazba mezi zdravím střev a úzkostí. Je tedy dobré vědět, co přesně prebiotika jsou a které potraviny je dobré zařadit do jídelníčku.

Nestravitelná vláknina

Tím přesně prebiotika jsou. Živí a podporují růst prospěšných mikroorganismů, které žijí ve střevech. Prebiotika jsou v podstatě potravou mikrobiomu. A jaký je přesně rozdíl mezi prebiotiky a těmito prospěšnými mikroorganismy neboli probiotiky? Probiotika jsou zdravé bakterie ve vašem trávicím traktu a nacházejí se ve fermentovaných potravinách a doplňcích stravy. Prebiotika jsou materiály, které zvyšují produktivitu a výhody probiotik. 

Prebiotika jsou základním prvkem, který pomáhá přirozeným dobrým bakteriím fungovat, podporují zdraví střev a trávicí procesy. Přesněji řečeno, během fermentace prebiotik vznikají mastné kyseliny. Ty mimo jiné zabraňují škodlivým bakteriím a toxinům proniknout do krevního oběhu. To je hlavní faktor posilující imunitu proti patogenům. Není žádným tajemstvím, že prebiotické doplňky jsou považovány za jedny z nejúčinnějších doplňků imunity. U žen jsou navíc dobré mimo jiné i pro podporu kostí.


Ve kterých potravinách prebiotika najdete

Naštěstí prebiotika najdeme v potravinách, které jíme poměrně běžně, i když někteří by tyto potraviny na svém talíři měli vidět častěji. Přírodní prebiotika obsahují například česnek, chřest, banány, bobule, artyčoky, čekanka, pórek, fazole, čočka, oves, celá zrna či cibule.

Zdravá vyvážená strava obsahující hodně zeleniny by měla mikrobiomu poskytnout dostatek prebiotické vlákniny. Konzumace dalších potravin bohatých na prebiotika na tomto seznamu může zvýšit probiotickou produktivitu a zdraví. Dále čtěte: Posiluje pití horké citronové vody imunitu, nebo jde jen o další mýtus?

Zdroj: Woman and Home, Webmd.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu