Že je čokoláda s vysokým podílem kakaa zdravá, je pouhý mýtus. Obsahuje nebezpečný karcinogen akrylamid

Zdraví 15. ledna 2022 | 08:08 — Zuzana Procházková
O kvalitní čokoládě s vysokým podílem kakaa, což je 60 % a více, se říká, že je dokonce zdraví prospěšná. Avšak to není celá pravda. Konzumace hořké čokolády se rozhodně nesmí přehánět a když už, tak si dopřejte pouze čtvereček té 70%. Někteří lidé by se její konzumace však měli vyhnout úplně. Řekneme vám proč.
Další 3 fotografie v galerii
Přínosy vysokoprocentní hořké čokolády je potřeba brát s rezervou / Pixabay

O blahodárných účincích kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 % určitě každý někdy slyšel. Nejčastěji se dočtete, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa snižuje tlak, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Dále se říká, že působí proti stresu, navozuje dobrou náladu i pocit pohody, neboť obsahuje serotonin a endorfin. Všechny tyto zmiňované přínosy je však potřeba brát s rezervou.

Problém masově vyráběných čokolád

Opravdu zdravé čokolády je na trhu jen zlomek procenta. Většina masově vyráběné čokolády, ať už se jedná o tu mléčnou, nebo hořkou s vysokým podílem kakaa, je vyráběna z kakaových bobů nízké kvality. Během procesu výroby dochází navíc k chemické úpravě zvané alkalizace, čímž čokoláda ztrácí 60 až 90 % antioxidantů. Tím však ztrácí čokoláda v podstatě všechny zdravotní přínosy.

Problém jménem akrylamid

Vedle procesu alkalizace, během kterého se z čokolády vytratí téměř všechny zdraví prospěšné látky, je dalším problémem akrylamid. Během procesu pražení kakaových bobů, který se dělá zejména pro docílení intenzivní čokoládové chuti, vzniká nebezpečný akrylamid. Jedná se o genotickou chemickou látku, která je všeobecně uznaným karcinogenem. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) může „akrylamid v potravinách s velkou pravděpodobností zvyšovat riziko vzniku rakoviny“. Toto riziko se týká všech věkových skupin.

Pri jaké teplotě vzniká akrylamid

Dle definice z Wikipedie akrylamid „vzniká už při teplotách nad 100 °C, a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravy jídla v mikrovlnné troubě. Je snaha o snížení obsahu akrylamidu v potravinách během produkce, například pomocí vakuového smažení při nižších teplotách. Mezi rizikové potraviny patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krekry.“ Jinak řečeno, pokud se kakové boby praží při teplotě vyšší 100 °C, už se tvoří akrylamid a s každým dalším stupněm navíc se ho tvoří ještě více. Důležitou roli hraje pochopitelně i doba pražení. Proto pokud si kupujete čokoládu, volte raději lokální ruční výrobny. Také se informujte o tom, jakým způsobem je čokoláda vyráběna.

Jaká dávka akrylamidu může uškodit

Doposud nebyla stanovena hranice maximálního denního příjmu u akrylamidu. Dle Krajské hygienické stanice Moravskoslezkého kraje je zdraví ohrožující dávka 16 ug na kg váhy a den. Jedná se tedy o 0,016 mg akrylamidu na 1 kg tělesné váhy. Běžně masově vyráběné čokolády praží kakaové body při teplotách kolem 140 °C, což by znamenalo, že tabulka čokolády s obsahem kakaa 90 % obsahuje 0,54 mg akrylamidu. Pokud by žena o 50 kg zkonzumovala celou tabulku na posezení, dostala by se na téměř 70 % z denní dávky akrylamidu, což ji již na zdraví velmi ohrožuje. Dále čtěte: Zdravé tuky, probiotické doplňky a další způsoby, jak rychle posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.

Zdroj: EFSA, Wikipedia, Krajská hygienicka stanice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu