Olivový olej je zdravý, ale extrakt z olivových listů je ještě zdravější

Zdraví 11. ledna 2022 | 06:00 — Mirka Malá
Středomořská strava je již dlouho považována za extrémně zdravý způsob stravování, který podporuje dlouhověkost a pomáhá snížit riziko mnoha chorob. A olivový olej je její nedílnou součástí.
Další 1 fotografie v galerii
Ještě lepší než olivový olej je extrakt z olivových listů / Depositphotos

O tom, že olivový olej je skutečně velmi zdravý, není žádných pochyb a existuje řada vědeckých studií, které to potvrzují. Ale v poslední době se pozornost obrací k olivovému listu. Proč? Protože olivové listy jsou nejbohatším zdrojem olivových fenolických sloučenin. Extrakty z olivových listů tak mají řadu různých zdravotních výhod.

Snižuje krevní tlak

Studie potvrzují, že extrakt z olivových listů může pomoci snížit krevní tlak u pacientů s mírnou až středně těžkou hypertenzí. Je však třeba také poznamenat, že se tím pádem nehodí pro lidi s nízkým tlakem a o používání extraktu je rovněž nutné se nejprve poradit s lékařem, aby nedošlo k interakci s léky na tlak.

Snižuje hladinu glukózy u diabetu

Další studie ukázala, jak extrakt z olivových listů může vylepšit život pacientům s diabetem II. stupně. Ve studii pacienti užívali extrakt z olivových listů dvakrát denně po dobu 14 týdnů a měli nižší hladinu glukózy v krvi než skupina pacientů, která užívala jen placebo.

Zlepšené kardiovaskulární zdraví

Snížení krevního tlaku a hladiny cukru v krvi může mít obrovský dopad na kardiovaskulární zdraví a může mít i další výhody. "Extrakt z olivových listů má vysoký obsah antioxidantů, snižuje hladinu triglyceridů a cholesterolu, zlepšuje lipidy a je protizánětlivý," říká doktorka Kimberly Glenn. Extrakt z olivových listů udržuje vysoké hladiny cholesterolu na uzdě, což naznačuje, že může pomoci s aterosklerózou, hromaděním plaku v tepnách.

Neuroprotektivní vlastnosti extraktu

Jinými slovy, v olivových listech jsou bioaktivní sloučeniny jako flavonoidy, oleuropein a flavonový luteolin-7-glukosid, které mají antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, protirakovinné a neuroprotektivní vlastnosti. Podle studií extrakt z olivových listů může hrát roli při ochraně mozku před Alzheimerovou chorobou, ale zde vědci ještě chtějí provádět další výzkum.

Protirakovinné vlastnosti

Studie také zjistily, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti extraktu z olivových listů prokazatelně bojují i proti růstu prsních, kolorektálních, pankreatických, prostatických a leukemických buněk.

Extrakt z olivových listů můžete najít v podobě tinktury, čaje nebo prášku. Ten lze přidat prakticky do jakéhokoliv jídla, třeba do smoothies nebo palačinek. Nic se ale nemá přehánět, a tak rozhodně nepřekračujte doporučené dávkování. Dále čtěte: Posiluje pití horké citronové vody imunitu, nebo jde jen o další mýtus?

Zdroj: Real Simple, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu