Počet lidí s chronickým onemocněním jater roste. Nemocná játra totiž nebolí, a to je velmi záludné

Zdraví 01. března 2022 | 10:11 — Anna Novotná
Játra jsou po mozku druhým nejsložitějším orgánem lidského těla. Mají na starosti stovky funkcí a lze říct, že vykonávají určitý dozor nad nezávadností živin a jejich distribucí do celého těla. Jsou jakýmsi filtrem, přes nějž procházejí všechny látky, které přijímáme. Jedním z nejvíce rizikových faktorů, který je dokáže trvale poškodit, je špatný životní styl. Důsledkem pak může být nealkoholová tuková choroba jater (tzv. NAFLD - Non-alcoholic fatty liver disease).
Většina lidí nikdy nepřemýšlí o svých játrech, dokud nenastane vetší problém / Depositphotos

NAFLD je aktuálně nejčastější chronické onemocnění jater. Je často spjato s onemocněním diabetes mellitus 2. typu, obezitou i genetickými faktory.

Játra jsou největším a nejtěžším orgánem

Játra jsou největším a nejtěžším orgánem – u dospělého člověka váží kolem 1,5 kg. Tvoří je dva červenohnědé laloky, které se nacházejí v horní části břišní dutiny pod bránicí. Játra plní více než 500 tělesných funkcí souvisejících s trávením, imunitou, metabolismem cukrů, tuků, bílkovin i vitaminů a ukládáním živin v těle. Mimo jiné jsou i významným rezervoárem krve v organismu – v jeden moment jí dokážou zadržet až půl litru.

Velmi významné jsou i jejich detoxikační funkce. Jaterní buňky dovedou pozměnit toxické látky tak, že mohou být vyloučeny žlučí nebo močí. Jde přitom o nesmírně náročnou činnost. Játry totiž prochází většina živin vstřebaných z trávicího traktu, než se dostanou do dalších orgánů. V dnešní moderní době jsou na játra kladeny větší nároky i proto, že přijímáme mnoho pro organismus nežádoucích a nebezpečných látek.

Záliba ve vepřovém a pivu je pro řadu lidí už v podstatě kulturní tradicí, která k Čechům neodmyslitelně patří. Právě alkohol a těžká strava ale dohánějí čím dál víc lidí do ordinací lékařů kvůli obtížím s játry. Případy často končí fatálně, čím dál častěji zaznívá jako diagnóza cirhóza. Jak ukazují studie, nejen v České republice ale počet lidí s chronickým onemocněním jater roste. 

Nemocná játra nebolí

Většina lidí nikdy nepřemýšlí o svých játrech, dokud nenastane vetší problém. Až 50 % nemocných totiž nepociťuje žádné příznaky. Ty nejběžnější jsou velmi nespecifické – jde například o únavu, ztrátu chuti k jídlu či svědění. Teprve když jsou problémy vážné a dojde k poměrně pokročilému poškození, objeví se i viditelnější projevy – zežloutnutí očí a kůže, světle zbarvená stolice, krvácení či zadržování tekutin v břiše. Onemocnění jater je přitom stále častější. Ročně pak způsobí smrt více lidem než cukrovka či nehody na silnicích.

Onemocnění jater mohou být dědičná nebo způsobená řadou faktorů, jako jsou viry, léky, alkohol či chemické látky. Velmi často jsou ale důsledkem nezdravého životního stylu. Nejčastějším chronickým jaterním onemocněním je dnes již zmíněná nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD). V posledních letech se v populaci vyskytuje častěji než kdy dříve. V evropské populaci trpí touto diagnózou kolem 25 % obyvatel. Toto onemocnění souvisí velmi úzce s nadváhou, diabetem a nepoměrem mezi příjmem nevhodně složené stravy a fyzickým výdejem energie.

Jak pečovat o játra

Dobrou zprávou je, že játra jsou, kromě jiného, orgán s neobvyklou schopností regenerace. Dokáží nahradit chybějící část nově vytvořenou tkání, nikoli jizvou jako většina ostatních orgánů. I po odstranění poloviny tkáně játra během několika měsíců dorostou do původní velikosti. Tato jejich schopnost je ale omezena jen do určitého stadia – v případě, že v játrech dojde k cirhóze, poškození již nejde nijak napravit. Udržet játra v dobré kondici není přitom nijak složité.

Nejvýznamnější a nejúčinnější cestou je zdravý životní styl, který se týká především příjmu nezávadných živin. „Je třeba se vyhýbat potravinám a nápojům, které játrům škodí, jako jsou například průmyslově zpracované potraviny či alkohol. Velkou zátěž představuje i kouření. Naopak, pozitivní vliv má například pravidelná fyzická aktivita, která pomáhá udržovat tělesnou hmotnost pod kontrolou,“ radí MUDr. Emilie Niedobová. 

Zlepšovat funkci jaterních buněk a podporovat jejich regeneraci pomáhají i látky přírodního původu, tzv. esenciální fosfolipidy. Ty se zabudovávají do membrány jaterních buněk, díky čemuž dochází k normalizaci jejich narušených funkcí a urychlení  jejich regenerace. Esenciální fosfolipidy obsahují léky, které jsou v lékárně volně dostupné. Psali jsme také: Stojí jen pár korun, jeho účinky jsou k nezaplacení. Droždí má velmi pozitivní vliv na pleť, nervy i zažívání.

Zdroj: academic.oup.com, ajmc.com, ajmc.com, healtheuropa.eu, odpovídala MUDr. Emilie Niedobová.

Témata: játra, zdraví, nemoc
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu