Endometrióza ohrožuje plodnost přibližně každé desáté ženy. Pokud plánujete těhotenství, určitě neodkládejte návštěvu IVF specialisty

Zdraví 28. listopadu 2022 | 14:57 — Lucie Wirthová
Endometrióza patří k nejběžnějším gynekologickým diagnózám. Odhaduje se, že postihuje přibližně každou desátou ženu, ale některé statistiky udávají, že jí trpí až 15 % ženské populace. Přestože si laici toto onemocnění spojují hlavně s bolestivou menstruací, mnohem zásadnější je jeho vliv na plodnost. Ženy s endometriózou, které ještě plánují otěhotnět, by určitě měly navštívit i odborníka na reprodukční medicínu. Endometrióza je hlavní příčinou neplodnosti přibližně u ¼ žen podstupujících IVF.
Další 3 fotografie v galerii
Od gynekologa rovnou k IVF specialistovi / IVF CUBE klinika

Endometrióza je nemoc, při které se buňky sliznice dělohy, případně jejich celá ložiska, nacházejí mimo dělohu. Nejčastěji na  pobřišnici, vaječnících a vejcovodech.

Patří k onemocněním, která se mohou vyskytnout kdykoliv mezi pubertou a menopauzou a o pozornost se ve většině případů „hlásí“ zejména bolestmi během menstruace či při pohlavním styku. V některých případech však může být bezpříznaková. Jestliže je endometrióza lokalizovaná v oblasti malé pánve, silné bolesti pacientku často omezují i v běžném životě.

Od gynekologa rovnou k IVF specialistovi

Přítomnost endometriózy může ale nemusí odhalit ultrazvuk. Finální diagnózu ale lékař stanoví až na základě histologického rozboru tkáně, která se odebere při laparoskopickém vyšetření. Pokud se přítomnost nemoci potvrdí a žena ještě plánuje těhotenství, její další kroky by měly směřovat k IVF specialistovi. „Přibližně 25 až 30 % pacientek podstupujících IVF terapii na naší klinice trpí právě endometriózou. Je to jedna z nejčastějších příčin neplodnosti. Proto doporučuji, aby žena s touto diagnózou, která plánuje děti, co nejdříve komunikovala s odborníky na asistovanou reprodukci,“ říká MUDr. Hana Višňová, vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE, a připojuje také jednu pozitivnější informaci: „Endometrióza má velký vliv na plodnost, ale nemá vliv na schopnost donosit dítě, pokud pacientka otěhotní.“

Dopady je třeba předvídat včas

Endometrióza téměř vždy znamená neplodnost a může významně snížit kvalitu života. „Endometrióza se zejména v těžších případech řeší chirurgicky. Jakýkoliv zásah na vaječnících či vejcovodech znamená i riziko snížení plodnosti,“ radí MUDr. Višňová a upozorňuje i na další skryté riziko: „Jestliže je endometrióza lokalizovaná na vaječnících, lze očekávat i nízkou hodnotu AMH, a tedy sníženou možnost otěhotnět. Paradoxně v takovém případě endometrióza nemusí být pro pacientku bolestivá, takže o ní často ani neví. Také v tomto případě platí pravidlo, že specialistu je třeba navštívit, pokud se ženě mladší 35 let nedaří otěhotnět déle než rok. Ženy starší 35 let by měly IVF kliniku navštívit už po šesti měsících pravidelného nechráněného styku. 

Řešením je IVF nebo zmrazení vajíček

K léčbě neplodnosti se u pacientek s endometriózou používají běžné IVF metody. Jejich úspěšnost závisí na lokalizaci a stupni endometriózy. „Pokud není v důsledku endometriózy zásadně snížená ovariální rezerva, potom je úspěšnost IVF metod stejná jako u jiných příčin neplodnosti,“ vysvětluje vedoucí lékařka kliniky, kde kumulativní úspěšnost IVF terapie dosahuje až 84 procent. Na rizika endometriózy by měly včas myslet i mladé pacientky, které plánují těhotenství na pozdější období.  „Když je u mladé ženy diagnostikovaná endometrióza ve vaječníku, měla by být informovaná i o metodách zachování plodnosti. Jde o tzv. social freezing, tedy odebrání a zmrazení vajíček, která mohou být později použita při IVF terapii,“ říká MUDr. Višňová a zároveň apeluje na včasné řešení problému. Odběr a zmrazení vlastních vajíček má totiž i u zdravých žen medicínský význam jen do přibližně třicátého roku života.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu