Sezóna granátového jablka je tady. Jak prospívá našemu zdraví?
V poslední době o granátovém jablku čteme stále častěji. Četné výzkumy potvrdily pradávnou domněnku, že granátové jablko je nejen chutné, ale také zdravé. Mimo jiné pomáhá neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů, tj. zabraňuje oxidaci, čistí krev, zabraňuje tvorbě cévních usazenin, zmírňuje kyselost žaludku, pomáhá zdravému trávení, reguluje krevní tlak, přispívá k celkovému posílení organismu, posiluje obranyschopnost a imunitní systém a pomáhá předcházet výskytu mnohých nemocí, včetně nádorových. Zejména, pokud je užíváno jako džus.
Co granátové jablko obsahuje?
Z hlediska nutričního je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9. Potvrzuje to fakt, že jedna sklenice džusu z granátového jablka pokryje 100% doporučené denní dávky vitamínu B9 (acidum folicum) a polovinu denní potřeby vitamínů A, C a E. Rovněž obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemíku a zinku, ale také vápníku a magnézia (udržujíce tyto dva minerály ve skvělé rovnováze), měď a železo (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Avšak minerál nejhojnější a nejvíce ceněný na granátovém jablku je draslík, nezbytný pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.
V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky malému obsahu karbohydrátů. Také obsahuje kyselinu citrónovou (s dezinfekčním účinkem, neutralizátor škodlivé močoviny a umocňovač účinků vitamínu C), kyselinu jablečnou, flavonoidy (barviva s antioxidačním účinkem) a taniny (látky s mimořádným antioxidačním efektem a s uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznice trávicího traktu).
Jak může granátové jablko pomoci našemu zdraví?
Granátové jablko působí na lidský organismus blahodárně a prospěšně. Je efektivním antioxidantem, a tak brání usazování škodlivých volných radikálů v těle, dále vyrovnává kyselé prostředí v žaludku pro lepší trávení, pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a celkově reguluje krevní tlak. Umí pořádně nabudit imunitní systém a mnohé výzkumy dokládají i pozitivní účinky v otázce prevence nádorových onemocnění.
Co všechno dokáže?
- zbaví tělo škodlivin
- působí jako prevence kardiovaskulárních nemocí
- zpomaluje proces stárnutí buněk
- upravuje zažívání a trávení
- zlepšuje a stimuluje krevní oběh
- podporuje správnou funkci ledvin
- urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet
- snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu
- brání kornatění tepen
- podporuje činnost nervové soustavy
- snižuje riziko vzniku rakoviny
Šťáva z granátového ovoce je zaslouženě považována za superpotravinu a elixír mládí a zdraví. Není na čase, abyste si granátové jablíčko začali dopřávat častěji než jen jednou za čas? Granátová jablka se pěstují v celém Středomoří, Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Jelikož je granátové jablko podzimní ovoce, (sklizeň probíhá v září až listopadu), jeho doba právě klepe na dveře.