Vitamin C: Jaké potraviny strčí citron s přehledem do kapsy? Budete překvapeni
Jedním z nejlepších prostředků na zlepšení obranyschopnosti organismu je bezpochyby vitamín C. Tuto látku přitom většina lidí hledá právě v citronech. Vitamín C se však v mnohem vyšších dávkách vyskytuje i v mnoha dalších potravinách.
Proč potřebujeme vitamín C?
Vitamin C, nebo jinak také kyselina askorbová, patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. V těle však plní i funkci antioxidantu a je pro naše tělo nesmírně důležitá. Stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, chrupavek, zubů i vstřebávání železa. Kromě dobré imunity zajišťuje dostatek vitamínu C lepší hojení popálenin a zranění, má vliv na udržování optimálního krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Doporučená denní dávka vitamínu C se může pohybovat v rozmezí od 75 až do 130 miligramů.
Jaké potraviny nám zaručí dostatečný příjem vitamínu C?
Šípky
První místo v tomto žebříčku nepochybně patří právem šípkům. Stogramová porce šípků totiž obsahuje v průměru od 800 do 1200 mg kyseliny askorbové. Jen pro srovnání - citron ve stejném množství dokáže tělu dodat jen kolem 50 mg vitamínu C. Pokud potřebujete pořádně posílit svou imunitu, nezapomeňte si pravidelně vařit šálek šípkového čaje. O tom, jak šípky sklízet, sušit a využít, jsme psali zde.
Kiwi
Na přední příčky patří i kiwi. Konzumací dvou plodů tohoto ovoce tělu dodáte přibližně 130 mg kyseliny askorbové. Ovoce navíc obsahuje vlákninu, vitaminy A, E i K a celou řadu minerálních prvků. Pravidelnou konzumací kiwi nejen zlepšíte imunitu, ale podpoříte i zdraví pokožky a zbavíte se toxinů.
Jahody
Jahody obsahují okolo 60 až 70 mg kyseliny askorbové na 100 gramů. Kromě toho vám doplní kyseliny listovou, draslík, hořčík i železo a vitamíny A, E i K. Podobně funguje i černý rybíz.
Červená paprika
Nejen ovoce, ale i zelenina je velmi bohatá na kyselinu askorbovou. Například jeden šálek nakrájené červené papriky obsahuje až třikrát více vitamínu C než citron. V této porci se nachází přibližně 190 mg. Za červenou paprikou nezaostává ani zelená paprika. Ta vám ve stejné porci dopřeje okolo 120 mg kyseliny askorbové.
Brokolice
Stogramová porce brokolice pokryje celodenní doporučenou dávku vitamínu C. Tato zelenina obsahuje i další živiny, zejména vlákninu, vápník, síru i draslík. Brokolice je navíc nízkokalorická, čili je ideální potravinou i při dietách. Pravidelnou konzumací podpoříte detoxikaci, snížíte riziko vzniku různých druhů rakoviny a zlepšíte zdraví vašeho srdce.
Květák
Květák obsahuje v průměru okolo 75 mg vitamínu C na 100 gramů. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda si květák naservírujete smažený, vařený nebo třeba jako mozeček. Tato zelenina je také zdrojem betakarotenu, luteinu, kyseliny pantothenové či omega 3 a 6 mastných kyselin. Květák zlepšuje vyprazdňování, urychluje metabolismus a podporuje kvalitu vlasů a nehtů.
Petržel
Skvělým zdrojem vitamínu C je také petrželka. Ve 100 gramové porci se ukrývá neuvěřitelných 130 mg. Samozřejmě, pravděpodobně nikdo nekonzumuje petrželovou nať najednou v takovém množství. Avšak i menší dávky, kterými ochutíte například polévky či jiná jídla, vám dodají slušnou dávku kyseliny askorbové. Přidávejte proto petrželku všude, kam se dá.
Chilli papričky
Seznam potravin, které mají vyšší obsah vitamínu C než citron, uzavíráme pikantně. Polovina šálku nasekaných chilli papriček totiž představuje více než 110 mg vitaminu C. Navíc podporují spalování tuků, pročištění cév i krve a působí jako přírodní antidepresivum. O tom, jak na naše tělo působí chilli papričky, jsme psali zde. Chilli papričky si proto dopřejte tak často, jak je to možné.