Výborný domácí lék, který je dnes zcela zbytečně zatracován
Opravdu si tato potravina zaslouží být zapomenutá?
Sádlo v kuchyni
Nejpoužívanější sádlo je vepřové, kachní a husí, přičemž jeho energetická hodnota je okolo 775 kcal/ 100 g. V kulinářství platí, že sádlo dodá jídlu chuť a vůni. Protože má vyšší tepelnou stabilitu, nevzniká při smažení na sádle tolik karcinogenních látek a škodlivých sloučenin jako u některých rostlinných olejů. Co se týče kardiovaskulárních chorob, je vepřové sádlo méně rizikové než máslo. Drůbeží sádlo stojí někde na pomezí sádla vepřového a rostlinných tuků. Sádlo obecně obsahuje 1/3 cholesterolu v porovnání s máslem.
Co vše najdeme v sádle?
Vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány právě v tucích. Jsou to:
- Kyselina olejová – pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce a očním onemocněním.
- Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – zpomaluje růst tukové tkáně, snižuje cholesterol, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku.
- Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – je nezbytná pro procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.
Sádlo v kosmetice
Ač se vám myšlenka sádla na vašem obličeji nebo těle může ošklivit, všechny ty voňavé krémy, mýdla a šampony obsahují tuky. Sádlo jako pleťový krém používaly naše babičky běžně a když se dnes mluví o lipidech vyhlazujících vrásky, nejedná se v zásadě nic jiného než o tuky, které jsou obsaženy i v sádle.
Vepřové sádlo má schopnost vstřebávat účinné rostlinné látky a pronikat s nimi do pokožky a je vhodné pro problematickou a citlivou pleť. Nejčastěji se kombinuje s měsíčkem lékařským, heřmánkem, levandulí, nebo marihuanou, lze ho používat i samotné jako zábal na popraskaná chodidla a ruce.
Kde sádlo pomáhá
Výborně hodí k léčbě:
- Jizev a popálenin
- Atopického ekzému
- Lupénky
- Oparů
- Suché pleti
- K vyhlazení vrásek
- K zábalům na průdušky a k léčbě kašle
Sádlo a cholesterol
Podle nejnovějších zjištění také nemá konzumace vepřového sádla nic společného se zvyšováním hladiny cholesterolu. Vědci po rozsáhlých výzkumech zjistili, že cholesterol obsažený v živočišných produktech nemá tak výrazný význam pro zvyšování cholesterolu v krvi člověka, jak se původně předpokládalo.
Sádlo sice neobsahuje významné množství vitamínů a tělo ho tráví poměrně dlouho, ale pro zdravého člověka není postrachem. Naopak, sádlo může být zajímavým zpestřením jídelníčku. Takže se ho nemusíte vůbec bát, s chutí si jím namazat krajíc chleba, posypat cibulkou a pochutnat si.