Je nejvyšší čas na sběr léčivých mini švestiček. Zkuste z nich udělat lahodné portské

Zdraví 31. října 2017 | 14:40 — Monika Moorová
Trnka dozrávající právě v těchto dnech, je rostlinou magickou i léčivou. Ideální doba ke sběru trnky je v našich podmínkách na přelomu října a listopadu, ideálně po prvních mrazících.
Dalších 5 fotografií v galerii
Trnky jsou neprávem opomíjené / Shutterstock

Trnky jsou malinké peckovice, které chutí, vůní i vzhledem připomínají švestky. Mají jasně modrou slupku, zelenožlutou dužinu a jsou plné trpkých tříslovin, kyselin a vitamínu C. Tyto látky se nejlépe uvolňují poté, co plody přejdou mrazem. Ty pak hezky zesládnou a zmírní se typická trpká chuť.

Jak trnky působí na naše tělo?

Tyto neprávem opomíjené "mini švestičky" jsou malé životabudiče. Čistí krev, žaludek, trávicí trakt i pleť a pokožku stiženou třeba ekzémem nebo lupénkou. Sušené i čerstvé trnky se doporučují při zánětech na ústní sliznici nebo při bolestech v krku, při rýmě a zánětech dýchacích cest.

Jak trnky nejlépe využít?

U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Listy pomáhají při ledvinových potížích. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Trnky jsou i cenným zdrojem vitamínu C, A, E, jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.

Pro trnky je typická trpká chuť, u řady receptů je proto dobré si výsledný produkt dostatečně osladit. Plody sbíráme na podzim v době plné zralosti (září, říjen, listopad) a ihned je sušíme, nejlépe v troubě při teplotě do 40 °C.

V kuchyni se z trnek nejčastěji dělají trnková povidla, která se připravují stejně jako švestková, jen musíme použít víc cukru. Do povidel se nejlépe hodí trnky přešlé mrazem. Jaké plody ještě sbíráme v tuto roční dobu, si přečtěte v našem článku zde.

Trnkové víno

Z trnek také můžeme připravit vinný výluh, který chutí a rubínovou barvou velmi připomíná portské.

Co budeme potřebovat?

  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 tlučených hřebíčků
  • 4 tlučené badyány

Postup

Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity po štamprli denně.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Zavřít reklamu