Šťáva z plodů kustovnice je dokonalá vitamínová bomba. Tu musíte rozhodně vyzkoušet

Zdraví 06. listopadu 2017 | 14:51 — Monika Moorová
Kustovnice čínská je vynikající doplněk stravy a všelék, který si nachází oblibu u stále většího počtu lidí. Jde o potravinu, která tělu dodá množství prospěšných látek i živin a má tak blahodárný vliv na lidský organismus.
Dalších 5 fotografií v galerii
Sklenka goji šťávy představuje skvělý start do vašeho dne / Shutterstock

Kustovnice čínská je menší keř z čeledi lilkovitých, který se běžně vyskytuje zejména v Číně, Japonsku, Koreji a okolních zemích. Existují i ​​rozsáhlé plantáže kustovnice v chráněných oblastech Himálaje a v Mongolsku. Ve svém přirozeném prostředí se dožívá i 100 let. Kustovnice čínská není náročná na podmínky. Rostlině však prospívá dostatek slunečního záření a vláhy. Keř je charakteristický svými plody červené barvy, které jsou u nás známé jako goji bobule.

Mnozí znají goji bobule jako sušené plody připomínající rozinky. Zpracovávají se však i jinými způsoby. Pili jste někdy z plodů kustovnice šťávu? 

Vitamínová bomba

Šťáva z goji bobulí se vyrábí lisováním plodů zastudena a má stejně skvělé složení jako samotné plody. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech esenciálních a 21 stopových prvků a je též bohatá na karotenoidy. Šťáva je zdrojem bílkovin, vlákniny i antioxidantů. Obsahuje důležité aminokyseliny jako valin, arginin, leucin či taurin. Dodá vám také vitamíny, zejména vitamíny B, A, C a E. Z minerálních látek a stopových prvků obsahuje hlavně železo, vápník, draslík, zinek, selen či sodík. Šťáva z goji bobulí nesmírně pozitivně ovlivňuje zdraví člověka. Má detoxikační a antiseptické účinky. Díky svému složení přestavuje silnou podporu imunity a ochranu buněk.

Před čím nás chrání?

Je prevencí vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a stále častějších civilizačních chorob. Její pravidelná konzumace podporuje trávení, zlepšuje metabolismus a pročišťuje tlusté střevo. Šťáva z plodů goji pomáhá snižovat vysoký krevní tlak i cholesterol. Rovněž podněcuje regeneraci pokožky, pročišťování jater, má močopudné účinky a pozitivně ovlivňuje ledviny i močové cesty. Vyzkoušet by ji měly ženy, které trápí bolestivá menstruace nebo příznaky menopauzy.

Jak ji konzumovat?

Sklenka goji šťávy představuje skvělý start do vašeho dne. Obvyklá dávka je jeden "malý panák", tedy 20 ml denně. Vaše tělo tak bude zásobené množstvím cenných látek. Je však důležité si dávat pozor na skutečně kvalitní šťávu. Ta by měla být připravena lisováním zastudena a neměla by obsahovat žádná přidaná barviva, cukr či konzervační látky. Rovněž je třeba, aby byla označena jako 100% goji šťáva. Vyhýbejte se koncentrátům či ředěným nápojům.

Šťávu můžete také přidávat do různých nápojů, nebo použít při přípravě smoothie. Na jeden velmi zdravý a chutný smoothie nápoj máme pro vás i recept. Budete na něj potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce šťávy goji
  • 1 lžíci sušených bobulí goji
  • 1 banán
  • 3 až 5 jahod
  • čerstvou šťávu z jednoho pomeranče

Vše spolu pořádně rozmixujte a můžete podávat. Blahodárné účinky kustovnice čínské můžete pozorovat již po několika týdnech užívání. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Dvě bizarní hvězdy mohou být původem zvláštní anomálie, kterou před časem zachytilo několik observatoří

Podzimní péče o růže: Jak je správně prořezat a...

Kompostování je efektivní způsob, jak využít napadané,...

Muchovník rychle roste a bohatě plodí. Dopřejte mu podzimní...

K dozrání zelených rajčat pomůže prastará italská finta....

Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce...

Podzimní výsev zeleniny nejen pro ranou jarní sklizeň....

Zavřít reklamu