Jak omezit sůl v potravě? Není to nic složitého, chce se jenom zamyslet
Dle doporučení bychom měli denně přijímat maximálně 5-6 g soli, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Realita je však jiná a ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Soli konzumujeme okolo 14 g denně.
Hlavní zdroje soli
Mnohem větší podíl než samotné dosolování pokrmů a používání soli při vaření tvoří sůl obsažená v samotných potravinách. Hlavními zdroji soli jsou základní potraviny jako chléb, cereálie a pekařské výrobky, dále masné výrobky a sýry. Příjem zvyšují také polotovary a hotové pokrmy z fastfoodů i restaurací. Vyčerpat maximální denní dávku soli lze celkem snadno. Stačí si třeba k televizi připravit slané oříšky či brambůrky.
Jak příjem soli snížit a čím slané potraviny nahradit?
Dávejte přednost domácí přípravě ze základních surovin a šetřete solí. Připravte si poctivý domácí vývar, kterému dodá chuť maso a zelenina a není třeba tolik solit. Vývar můžete použít k přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů, které skvěle dochutí.
Fastfoodové pokrmy
Fastfoodové pokrmy obsahují často vysoké množství soli a denní dávku hravě vyčerpáte jedním menu. Hamburger, tortillu nebo bagetu si ale můžete připravit i doma z kvalitních surovin s použitím menšího množství soli.
Pokrmy v restauracích
Přesolená jídla však nejsou problémem jen fastfoodů. Pokrmy v některých restauracích obsahují soli ještě mnohem více, ať už je to čínská restaurace nebo i tradiční česká kuchyně. Nevýhodou je, že oproti standardizovaným postupům ve fastfoodových řetězcích zde záleží především na kuchaři a nikdy nevíte, co vás čeká.
Slané chipsy a slané oříšky
Pokud máte potřebu u televize nebo knížky něco zobat, ideálním řešením je připravit si zeleninu třeba s jogurtovým dipem. Skvělá je také pražená cizrna, která se může ochutit libovolným kořením a není třeba ji solit. Oříšky vybírejte nesolené.
Nakládané ryby, rybí saláty, pomazánky
Dejte přednost raději čerstvým rybám anebo alespoň vybírejte výrobky, které obsahují co nejméně soli. Pokud už si tyto slané rybí výrobky dopřejete, dejte si k nim alespoň neslanou přílohu. O největších mýtech, které panují o soli, jsme psali zde.
Slané sýry
Mezi nejvíce slané sýry patří niva, balkánský sýr, korbáčky, syrečky, parmezán. Nahraďte tyto druhy méně slanými sýry, například mozzarellou, ementálem nebo eidamem. Nejméně soli pak obsahuje cottage, ricotta, lučina apod. Vhodné je také použít například místo balkánského sýru tvrdý tvaroh.
Uzeniny, masné výrobky
Sůl v uzeninách plní také funkci konzervantu, proto se bez ní uzeniny neobejdou. Vybírejte kvalitní šunku se sníženým obsahem soli a snažte se konzumaci uzenin a dalších masných výrobků spíše omezovat.
Kořenící směsi, dochucovadla
Vyvarujte se hotových kořenících směsí, kde často sůl tvoří více než polovinu obsahu. Při vaření používejte soli co nejméně a nahraďte ji bylinkami a dalším kořením.
Dobrá zpráva na konec. U soli platí podobné pravidlo jako u cukru. Jak jste si na slanou chuť zvykli, tak můžete tento návyk postupně odbourat. S tím, že u soli je to mnohem jednoduší než u cukru.