Všechno co byste před Vánocemi měli vědět o vanilkovém lusku

Zdraví 30. listopadu 2017 | 13:03 — Monika Moorová
Vanilkový lusk se v běžné domácnosti velmi nevyužívá. Sahají po něm zejména hospodyňky, které ho používají do pečení. Mnohem častěji se k dosažení vanilkové vůně a příchuti používá vanilkový cukr či syntetické aroma.
Dalších 5 fotografií v galerii
I taková nenápadná surovina, jakou je vanilkový lusk dokáže tělu hodně poskytnout / Shutterstock

Věděli jste, že pravý vanilkový lusk nám toho dokáže poskytnout mnohem víc? Obsahuje totiž množství tělu prospěšných látek, pozitivně ovlivňuje nervový systém, a dokonce má i antioxidační účinky. Přečtěte si, jaké výhody přináší konzumace pravé vanilky.

Co byste měli vědět o vanilce?

Vanilka pravá je tropická teplomilná rostlina, která se pěstuje především v Mexiku či na Madagaskaru. Charakteristická je svými krásnými žlutými či bílými květy. Plody jsou vanilkové lusky, ze kterých se vyrábí vanilkové aroma i cukr.

Plody vanilky se sklízejí těsně před zralostí. Následně se podrobují umělé fermentaci, přičemž vzniká vanilin. Ten se používá právě v potravinářském průmyslu. Přestože má vanilka pravá velmi pěkné květy, je třeba si rozmyslet, zda ji začnete v našem zeměpisném pásmu pěstovat jako domácí či skleníkovou okrasnou rostlinu. Kvést totiž začíná, až když doroste do výšky přibližně tří metrů, přičemž může dosáhnout výšky i dvacet metrů.

Má i léčivé účinky

I taková nenápadná surovina, jakou je vanilkový lusk dokáže tělu hodně poskytnout. Je totiž dobrým zdrojem:

  • sodíku
  • draslíku
  • fosforu
  • hořčíku
  • železa
  • manganu
  • obsahuje vitamín B
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny

Jak působí vanilka na náš organismus?

  • Vanilka je bohatá i na antioxidační polyfenoly, podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky
  • Působí jako afrodiziakum, způsobuje rozšíření cév a prokrvení
  • Zlepšuje soustředěnost a kvalitu spánku a pozitivně ovlivňuje nervový systém
  • Je účinným přírodním antidepresivem. Zejména její vůně je silnou zbraní proti depresivním stavům

Využijte vanilkový lusk na maximum

Může se zdát, že příležitostí k použití vanilkového lusku je málo. Ve skutečnosti stačí nebát se trochu experimentovat.

  • Tradiční je hlavně její použití do dezertů a zákusků
  • Vanilkový lusk je však ideální ingrediencí i do kávy, horké čokolády, čaje či na dochucení rozličných likérů
  • Využít jej však můžete nejen na sladkosti. Hodí se k lososu, drůbeži, plodům moře, mrkvi nebo chřestu

Lusk můžete použít buď celý, nebo pouze jeho dužinu. Tu získáte podélným naříznutím plodu a vyškrábáním dužiny se semínky pomocí lžičky či nože.

Ani prázdný lusk však nepatří do koše. Stále má totiž dostatek aromatických látek. Můžete ho vložit na delší dobu do nádoby s cukrem a vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr. Lusk z vanilky je třeba správně uchovávat. Uložen by měl být v uzavíratelné sklenici na suchém, chladném a tmavém místě. Při nesprávném uskladnění totiž lusk rychle vysychá a ztrácí své výrazné aroma.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu