Všechno co byste před Vánocemi měli vědět o vanilkovém lusku
Věděli jste, že pravý vanilkový lusk nám toho dokáže poskytnout mnohem víc? Obsahuje totiž množství tělu prospěšných látek, pozitivně ovlivňuje nervový systém, a dokonce má i antioxidační účinky. Přečtěte si, jaké výhody přináší konzumace pravé vanilky.
Co byste měli vědět o vanilce?
Vanilka pravá je tropická teplomilná rostlina, která se pěstuje především v Mexiku či na Madagaskaru. Charakteristická je svými krásnými žlutými či bílými květy. Plody jsou vanilkové lusky, ze kterých se vyrábí vanilkové aroma i cukr.
Plody vanilky se sklízejí těsně před zralostí. Následně se podrobují umělé fermentaci, přičemž vzniká vanilin. Ten se používá právě v potravinářském průmyslu. Přestože má vanilka pravá velmi pěkné květy, je třeba si rozmyslet, zda ji začnete v našem zeměpisném pásmu pěstovat jako domácí či skleníkovou okrasnou rostlinu. Kvést totiž začíná, až když doroste do výšky přibližně tří metrů, přičemž může dosáhnout výšky i dvacet metrů.
Má i léčivé účinky
I taková nenápadná surovina, jakou je vanilkový lusk dokáže tělu hodně poskytnout. Je totiž dobrým zdrojem:
- sodíku
- draslíku
- fosforu
- hořčíku
- železa
- manganu
- obsahuje vitamín B
- omega 3 a 6 mastné kyseliny
Jak působí vanilka na náš organismus?
- Vanilka je bohatá i na antioxidační polyfenoly, podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky
- Působí jako afrodiziakum, způsobuje rozšíření cév a prokrvení
- Zlepšuje soustředěnost a kvalitu spánku a pozitivně ovlivňuje nervový systém
- Je účinným přírodním antidepresivem. Zejména její vůně je silnou zbraní proti depresivním stavům
Využijte vanilkový lusk na maximum
Může se zdát, že příležitostí k použití vanilkového lusku je málo. Ve skutečnosti stačí nebát se trochu experimentovat.
- Tradiční je hlavně její použití do dezertů a zákusků
- Vanilkový lusk je však ideální ingrediencí i do kávy, horké čokolády, čaje či na dochucení rozličných likérů
- Využít jej však můžete nejen na sladkosti. Hodí se k lososu, drůbeži, plodům moře, mrkvi nebo chřestu
Lusk můžete použít buď celý, nebo pouze jeho dužinu. Tu získáte podélným naříznutím plodu a vyškrábáním dužiny se semínky pomocí lžičky či nože.
Ani prázdný lusk však nepatří do koše. Stále má totiž dostatek aromatických látek. Můžete ho vložit na delší dobu do nádoby s cukrem a vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr. Lusk z vanilky je třeba správně uchovávat. Uložen by měl být v uzavíratelné sklenici na suchém, chladném a tmavém místě. Při nesprávném uskladnění totiž lusk rychle vysychá a ztrácí své výrazné aroma.