Kdo říká, že je vepřové sádlo nezdravé? Mrkněte na pár faktů

Zdraví 12. prosince 2017 | 08:49 — Monika Moorová
Vyznavačů zdravého životního stylu neustále přibývá. Každý druhý sleduje, co je a co není vhodné jíst. Soustřeďujeme se na zadní strany obalů, které nám mají jasně říct, co je "zdravé" a co "nezdravé".
Další 3 fotografie v galerii
Naši předkové si vepřové sádlo dopřávali bez výčitek / Shutterstock

Ale jak to dělali naši předkové? Ti neměli možnost sledovat zadní strany obalů na potravinách a řídili se zdravým selským rozumem. A k snídani či k večeři si klidně dali vepřové sádlo. Bez výčitek. Dnes to už dávno není pravda. Postupem času na trh přibyly rostlinné oleje, tuky neživočišného původu a margaríny které, i díky různým reklamním kampaním měly v lidech vzbudit pocit, že vepřové sádlo je škodlivé.

Vepřové sádlo versus margarín

Pokud dáte na pánev například margarín, musíte déle čekat, než se rozpustí. Vepřové sádlo rozpustíme i na dlani. Co z toho plyne? Naše tělo vydává teplo něco přes 36 ° C. Margarín se v nás sotva roztaje, a tak musí žaludek vynaložit větší úsilí na jeho trávení. Avšak vepřové sádlo začne tát již v ústech a do zažívacího traktu přijde doslova v kapalném skupenství. Podrobněji jsme psali o olejích a sádle zde.

Naše tělo ho potřebuje

Vepřové sádlo neobsahuje žádné ohrožující trans-mastné kyseliny a nenajdete v něm ani umělá barviva či různá jiná dochucovadla. Sádlo obsahuje esenciální mastné kyseliny jako kyselinou olejovou či omega 6 a 3 mastnou kyselinou. Ty dokáží velmi efektně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomalovat růst tukových polštářků a snižovat vysoký krevní tlak. Kromě toho slouží k produkci takových hormonů, které jsou potřebné pro normální růst buněk, pružnost cév, srážlivost krve a činnost mozku či očí. Takové prospěšné látky bychom ve slunečnicovém či olivovém oleji hledali marně.

Co vepřové sádlo obsahuje?

Vepřové sádlo je výborné i pro alergiky. Lidé trpící nesnášenlivostí laktózy si díky sádlu mohou znovu dopřát různé dobroty, protože je efektivní náhradou másla. Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitamínů A, D, E a karoten. Tento druh tuku pomáhá udržovat náš imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v chladném období.

Je chléb se sádlem nezdravý?

Za předpokladu, že jsme zdraví, má tato kombinace pro naše tělo blahodárné účinky. Pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo, je sádlo rovněž prospěšné, neboť poskytuje energii, například před cvičením. Pokud v minulosti šli dělníci pracovat například do lesa, vždy měli u sebe krajíc chleba, sádlo a slaninu. Přestože tento pokrm konzumovali poměrně často, měli dostatek energie, síly, byli zdraví, a měli i dobrou imunitu.

Vepřové sádlo na různé neduhy

Vepřové sádlo se osvědčilo ve více případech. Pokud vás trápí nemoci dýchacích cest, bolavé nohy nebo kašel, zkuste si postižené místo potřít vepřovým sádlem. Převažte gázou, překryjte suchým flanelem a držte v teple. Úleva se zaručeně dostaví. Proč byste neměli zatracovat sádlo? Přečtěte si v našem jiném článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu