Kolik vajec můžeme denně sníst? A jsou zdravější bílky nebo žloutky?
Podle odborníků jsou průměrně dvě vajíčka denně úplně v pořádku. Je však třeba si uvědomit, že vajíčko je významným zdrojem nasycených tuků. Přidáme-li si tedy do omelety sýr, pak už přijmeme dvojitou dávku těchto tuků. Nemluvě o kaloriích. Víte, že skořápky vajec můžete využít v boji proti zubnímu kazu?
Jsou lepší bílky než žloutky?
Odpověď je jednoduchá, ale složitá zároveň. Všechny vitaminy rozpustné v tucích se nacházejí v žloutku, takže pokud budeme konzumovat pouze bílky, připravíme se tak o důležité, zdraví prospěšné látky.
Suma sumárum. To kolik vajíček sníme, závisí na tom, jak pestrý jídelníček máme. Jedno vejce má přibližně 80 kalorií, 5 gramů tuku a šest gramů bílkovin. Jestliže tedy přijímáte během dne dostatek tuků v jiné formě, vaječná omeleta se sýrem každé ráno zřejmě nebude pro zdraví to nejlepší.
Vajíčka jsou obecně velmi dobrým zdrojem proteinů, které stabilizují hladinu cukru v krvi. Vaječný protein navíc obsahuje množství prospěšných esenciálních aminokyselin.
Žloutky obsahují antioxidanty, které snižují riziko šedého zákalu a onemocnění srdce. Vajíčka jsou také zdrojem selenu, minerálu, který působí proti volným radikálům a podporuje činnost štítné žlázy.
Víte, jak vajíčka správně skladovat?
Vajíčka mají trvanlivost kolem 30 dní, proto je nutné sledovat datum spotřeby. Nemáte-li chladný sklep či spíž, pak je ideální vejce skladovat v lednici. Teplota při skladování vajec by se totiž měla pohybovat mezi 5 - 8 stupni.
A vajíčka nikdy nemyjte! Odstranili byste vrchní ochrannou vrstvu, která je chrání před mikroorganismy a vejce by se dříve zkazila.