Poznejte levné koření se zázračnými účinky. Proč ho pravidelně používat?
Tato pro nás exotická květina i plodina v jednom se ovšem nevyužívá pouze jako součást pokrmů. Své místo si najde třeba v kosmetice. Často je i pomocníkem při barvení látky. Udělejte si doma nápoj, který posílí imunitu, odstraní záněty a ochrání srdce. Více se dočtete zde.
Jaký je tedy její původ, odkud se získává a jaké jsou její účinky?
Kurkumovník má svou domovinu v Asii. Máme-li jmenovat konkrétní státy, pak po Indii se s kurkumovníkem můžeme nejčastěji setkat v Thajsku, Číně anebo v Indonésii. Hojně se nachází i na Jávě. Do Evropy se dostalo z těchto oblastí hned několik odrůd. Asi nejznámější a nejčastěji využívaný je kurkumovník dlouhý. Z Thajska známe takzvaný thajský tulipán, jak je označován kultivar Curcuma alismatifolia. Vybrat je možné i spousty dalších druhů pěstovaných jak pro květy, tak i pro oddenky, z nichž se získává koření.
Jak se kurkuma sklízí?
Která část kurkumovníku se vlastně využívá při získávání kurkumy? Oddenky. Právě ty se sklidí v době po odkvětu a vaří se ve vodě. Už při varu je patrné uvolňování kurkuminu, tedy zcela specifického barviva sytě žluté barvy. Když se oddenky usuší, rozemelou se na onen zlatavý prášek. O nejdražším koření na světě a jeho účincích na naše tělo jsme psali v jiném článku.
Co všechno kurkuma dokáže?
Kurkuma je součástí mnoha pokrmů majících asijský původ. Přidat si ji můžete do jídla i vy, na internetu je spousta receptů, jež s ní počítají. V lidovém léčitelství se hovoří o tom, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dodává energii, čistí krev a pomáhá při nadýmání. Ne vždy je ale úplně jednoduché ji sehnat, většinou ji totiž najdeme jen jako součást kari koření.