Nejsilnější přírodní antibiotikum, které umí vyléčit nejeden zánět

Zdraví 20. října 2018 | 09:17 — Monika Moorová
Nedoceněným přírodním antibiotikem je lichořeřišnice větší. Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu nezanedbatelné. V některých případech se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.
Další 3 fotografie v galerii
Přírodní antibiotikum, které na vaší zahradě nadělá parádu / Shutterstock

V lidovém léčitelství byla lichořeřišnice ceněna hlavně pro své významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky. Pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E.coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina však působí i například proti salmonele.

Osvědčila se i při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje také proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Oceníte její preventivní účinky proti většině infekčních chorob. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují naši obranyschopnost (imunitu), zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus. Tato bylina také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a je dobrým bojovníkem, který řeší lupy ve vlasech.

Jaké jsou účinky rostliny?

  • antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
  • infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
  • záněty močových cest
  • zápal plic (zánět plic)
  • zánět prostaty
  • žaludeční vředy
  • zánět vaječníků
  • posílení imunity
  • centrální nervový systém - posílení
  • posílení organismu
  • růst vlasů
  • likviduje lupy ve vlasech
  • bolesti v krku
  • bolesti nosohltanu

Jak správně užívat?

  • Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nejlepší je rostlinu sbírat v době od června do konce září a nechat usušit na přímém slunci. Pokud byste rostlinu sušili pomalu, s největší pravděpodobností by vám zplesnivěla.
  • Nať a listy lichořeřišnice lze také použít čerstvé. Bylinu můžete přidávat do zeleninových salátů - má výrazně štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Skvělá je i ve vaječné nebo sýrové pomazánce. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je také přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari. O jiném vynikajícím přírodním produktu, ke kterému bychom se měli s pokorou vrátit, jsme psali před časem.
  • Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.
  • Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte.
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu