Dýně Hokaido: Léčivé účinky královny podzimu jsou ohromující
Dýně hokaido je přitažlivá už jen svým vzhledem. Její veselá oranžová barva a menší téměř "halloweenský" vzhled přitáhne v obchodě naši pozornost. Nepatří k drahým potravinám, takže čas od času si její koupi může dovolit opravdu každý. Už jen proto, že se z ní dá připravit kompletní menu, od chuťovek, přes polévku, hlavní jídlo, až po dezert, či dokonce nápoj.
Co obsahuje?
Dýně hokaido obsahuje hned několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík, sodík. Její chuť je navíc příjemně máslová.
Účinky dýně hokaido na naše zdraví
- Hokaido je významným antioxidantem, dokonce je doporučována pro své protirakovinné účinky.
- Chrání buňky před škodlivými volnými radikály, a podle některých zdrojů také zabraňuje nádorovému bujení.
- Je obrovským přínosem pro zdravou výživu. Kromě toho působí jako prevence proti nemocem ledvin, kardiovaskulárním potížím (snižuje krevní tlak a také vysokou hladinu cholesterolu), či onemocněním močových cest.
- Pomáhá pročišťovat organismus, takže se výborně hodí k detoxikaci.
- Z těla také odvádí přebytečnou vodu a tak dopomáhá i k štíhlejší linii. 100 gramů hokaido obsahuje pouze 36 Kcal.
- Upravuje stolici a celkově podporuje trávicí systém.
- Doporučuje se také při léčení kožních onemocnění, či hojení ran
Jejím velkým plusem je i to, že je mimořádně vhodná pro těhotné ženy (nejen pro její obsah kyseliny listové), ale díky bohatému zdroji vitaminů, minerálů a živin přispívá ke správnému vývinu děťátka. Hokaido mohou spokojeně konzumovat i lidé na bezlepkové dietě. Podzim vyžaduje změnu jídelníčku. Které potraviny by neměly chybět na vašem stole a proč. Čtěte více.
Nejlepší je pečená
Velmi jednoduše. Tato dýně se konzumuje i se slupkami, stačí ji důkladně omýt, rozřezat a odstranit část se semínky. Ty si můžete opražit a podávat namísto chipsů. Jíst můžete tuto dýni i syrovou, dá se ale také upéct, udusit, či grilovat. Vynikající je jen tak s pečivem, případně jako krémová polévka. Upečete-li z ní plátky, můžete je použít jako přílohu nebo i jako samostatné jídlo.
Zkusit můžete i na dýňovou polévku
Co budete potřebovat?
- 1 ks cibule,
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
- olej,
- 1 kg dýně,
- pepř sůl,
- smetana,
- kyselá smetana,
- pažitka, bazalka
Příprava
Oloupanou cibuli nakrájíte na kostičky a osmahnete dozlatova na oleji. Přidáte na kostičky nakrájenou dýni a zalijete vývarem. Necháte 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíte a necháte vychladnout.
Dýňovou polévku rozmixujete a ochutíte pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáte zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříte.
Výbornou dýňovou polévku podávejte se lžičkou kyselé smetany a na talířku ozdobte čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.