Vznik žaludečních vředů ovlivňuje více faktorů. Jak jim předcházet?

Zdraví 13. listopadu 2018 | 16:08 — Monika Moorová
Žaludeční vředy postihují až deset procent populace. Důvodů, proč dojde k porušení sliznice žaludku je více. Máme šanci s nemocí něco udělat?
Další 2 fotografie v galerii
Důvodů, proč vznikají žaludeční vředy, je více / Shutterstock

Jak vzniká žaludeční vřed

Žaludeční vřed vzniká tak, že se naruší sliznice žaludku a kyselina chlorovodíková, která je v žaludku přirozeně obsažena, začne poškozovat tkáň pod vnitřní krycí vrstvou. Postižené místo se stává zdrojem bolesti, obtíží a může se dokonce zvrhnout ve zhoubný nádor. Žaludeční vřed proto nelze podceňovat, ale musí být řádně léčen a sledován.

Příčiny porušení sliznice

Důvodů, proč dojde k porušení sliznice žaludku je více. Jedním z nich z nich je nadměrný příjem nevhodných potravin. U některých osob může sliznici poškodit příjem nadměrně horkých jídel či nápojů. Jindy má poškození na svědomí velké množství nekvalitní kávy. Zdrojem potíží bývá větší množství alkoholu, kouření či užívání léků. Například acylpyrin či ibuprofen vykonají často své. U někoho působí zkázu příliš ostré pokrmy. I celkové překyselení organismu v souvislosti s nadměrnou konzumací cukru a sladkostí bývá častou příčinou potíží.

Helicobacter pylori

V poslední době se přišlo na to, že největším viníkem rozšíření vředové choroby žaludku je nákaza bakterií helicobacter pylori, která se snadno přenáší slinami a dalšími tělními tekutinami. Nakazit se proto lze i v rámci rodiny, například použitím špatně omytého nádobí. Jsou známy i přenosy z matky, která olízla dudlík na dítě. Bakterie je citlivá na antibiotika a zahraniční studie dokládají, že se často při podávání antibiotik na jiné choroby daří současně zlikvidovat infekci v žaludku. Nepodceňujte ani pálení žáhy. Může jít o vážný zdravotní problém. Více jsme psali zde.

Co byste měli dodržovat?

  • Pokud už se objevil žaludeční vřed, je třeba dodržovat dietní opatření.
  • Nekouřit, nepít alkohol, nepít silnou kávu.
  • Jíst pravidelně a menší porce.
  • Nejíst ostré pokrmy. 
  • Bránit se stresu.
  • Hodně spát.
  • Zavést do života pravidelnost a pohodu.
  • Pokud dojde k pálení žáhy, což bývá častý projev problémů, použijte léky, které sníží překyselení žaludku. Pomůžete tak ochránit žaludeční tkáň.
  • Vyhněte se konzumaci sladkých jídel, sladkých nápojů a dalších produktů, které tvoří živnou půdu pro další množení bakterií. 

Domácí léčba

Vedle cílené antibiotické léčby, která bývá velmi účinná, existují i některé podpůrné prostředky, které si lze koupit. Hodně propagovaná je chioská masticha, pryskyřice z řečíku lentišku. Dodává se v různých provedeních a vedle účinků na helicobacter a tím i na žaludeční vředy se osvědčuje proti vysokému krevnímu tlaku a hodí se i ke snížení hladiny cholesterolu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu