Dostaňte metabolismus do varu. Zkuste koření, se kterým bude hubnutí efektivnější

Zdraví 30. prosince 2018 | 10:40 — Monika Moorová
Stačí si život trochu okořenit a hned se bude hubnout snadněji. Některá koření totiž zrychlují metabolismus, jiná aktivují správné zažívání, další snižují cholesterol a zabraňují ukládání tuků.
Další 3 fotografie v galerii
Pořádně si okořeňte život a a spalte přebytečné tuky / Shutterstock

Existují totiž druhy koření, které významně zvyšují účinnost spalování tuků. Jsou to hlavně druhy, které obsahují kapsaicin.

Kajenský pepř

Tuto látku konkrétně obsahuje kajenský pepř, který se vyrábí z velmi ostrých chilli papriček. Díky ní může pomáhat v boji s obezitou snížením příjmu kalorií, redukcí tukové tkáně a snížením úrovní tuku v krvi. Také brání vzniku další tukové tkáně tím, že spouští prospěšné proteinové změny v těle a navozuje pocit sytosti. Jedná se o termogenní látku, která může přechodně zvýšit termogenezi, kdy vaše tělo spaluje palivo jako je tuk, aby vytvořilo teplo, což je prospěšné pro metabolismus a skladování tuků. Mimo to je kajenský pepř výborným antioxidantem a také pomáhá posilovat imunitní systém.

Meduňka

Meduňka je nejčastěji používána do čajů. Nejen, že je opravdu lahodný, ale má také zklidňující účinky na psychiku. Je tak výborný do každé pohody i nepohody. A jak je známo, stresovaní jedinci nezhubnou ani deko.

Hořčičné semínko

Mnozí znají hořčičné semínko spíše v podobě kremžské nebo plnotučné hořčice. Nicméně například v řecké kuchyni se prakticky bez něj neobejdou. Má výborné ostré a výrazné aroma, pomáhá urychlovat metabolismus až o pětadvacet procent, a to po dobu až celé hodiny po jídle. Kromě toho hořčičná semínka v jídle pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Skořice

Toto koření vám může pomoci zrychlit metabolismus. Skořice obsahuje účinné antioxidanty zvané polyfenoly, které prokazatelně zlepšují citlivost na inzulin, což je skvělé nejen pro diabetiky. V důsledku toho tak buňky spalují glukózu místo toho, aby se z ní vytvářely zásoby tuku. Navíc při pravidelném cvičení skořice pomáhá lepšímu spalování tuků. Také pomáhá lepšímu pročištění střev, takže pak tělo dokáže lépe vstřebat a strávit jídlo. Pokud skořici budete používat pravidelněji při přípravě jídla, může to mít vliv i na špatný cholesterol, jehož hladinu pomáhá snižovat. Znáte poslední banánovo skořicový hit? Čtěte více.

Zázvor

Zázvor se v poslední době stává čím dál více oblíbenějším kořením. A hlavně během podzimu a zimy by se měl co nejčastěji objevovat v našem jídelníčku. Má protizánětlivé účinky a pomáhá udržet naši imunitu nakopnutou, navíc pomáhá i při spalování tuků. Díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. Vyzkoušejte třeba zázvorovou vodu. 

Kurkuma

Kurkuma je považována za "indické zlato", protože obsahuje spousty antioxidantů, které pomáhají pročistit organismus. Napomáhá trávení těžších a tučných jídel, zvyšuje produkci trávicích šťáv a je vhodná při nadýmání. Toto koření, které je hlavní součástí kari koření a prakticky všech indických jídel, má antivirové i antibakteriální účinky a údajně prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Kurkumin brání růstu tukových buněk a je prokázáno, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu