Nechcete mít problémy se srdcem? Jezte potraviny, které doslova zachraňují život
Už nejmenší tlak na hrudi, bez jakéhokoli píchání v srdci, by měl být varovným signálem k tomu, abyste urychleně navštívili lékaře. Dokonce je možné, že jste již infarkt prodělali a ani o tom nevíte. Budeme se opakovat, ale prevence je opravdu velmi důležitá. Je potřeba mít čisté arterie, které by neblokovaly přísun okysličené krve do srdečního svalu. K tomu nám dopomohou i některé potraviny. Pojďme si některé připomenout.
Avokádo
Není margarín jako margarín a stejně není máslo jako máslo. Zatímco většina z nás si na chléb natírá různé rostlinné pomazánky, ti, kteří dbají na své zdraví, sahají raději po avokádové pomazánce. Avokádo totiž pomáhá zlepšovat hladinu cholesterolu v krvi a to tím, že pomáhá snižovat špatný cholesterol (LDL) a zvyšovat dobrý cholesterol (HDL). A právě HDL cholesterol pomáhá udržovat čisté artérie.
Granátové jablko
O zázraku zvaném granátové jablko jsme psali již mnohokrát. V čem spočívá jeho síla? Granátové jablko obsahuje fytonutrienty. Ty působí jako silné antioxidanty, které kromě pozitivního vlivu na naši pleť a celkové zdraví, mají blahodárný vliv i na arterie, které chrání proti poškození. Navíc, granátové jablko obsahuje oxid dusnatý, který způsobuje účinkem na hladké svalstvo cévy tzv. vazodilataci, tedy rozšíření cév.
Skořice
Skořice je jedno z nejlepších koření pro naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň odstraňuje usazeniny v cévách. Je plná antioxidantů, které mají blahodárný vliv na srdečně-cévní systém. Nezapomínejte si ji přidat každé ráno do kávy či do jogurtu.
Brusinky
Brusinky se řadí mezi superpotraviny, které mají neuvěřitelný přínos pro naše zdraví. Určitě víte, že se konzumují hlavně kvůli zlepšení činnosti močového měchýře. Brusinky působí i proti špatnému cholesterolu v krvi. I ony pomáhají zvýšit hladinu HDL cholesterolu v organismu a tím v konečném důsledku přispívají k ochraně vašeho srdce. Pokud jste jim dosud nepřišli na chuť (přece jen je specifická), tak ochutnejte brusinkový džus.
Zelený čaj
Zelený čaj asi nejčastěji používáme při redukční dietě. Ale má i mnohem širší účinky. Je plný antioxidantů a katechinů, které znemožňují absorpci cholesterolu z jídla do krevního oběhu. Pokud se tedy chcete ochránit před infarktem, měli byste si dopřát šálek zeleného čaje mnohem častěji. Nebo zkuste srdečník obecný, který chrání srdce. Více jsme o této bylině psali zde.