Nevyhazujte pecku z avokáda. V kuchyni vám udělá ještě službu

Zdraví 28. dubna 2019 | 08:05 — Monika Moorová
O tom, že avokádo patří mezi nejzdravější druh ovoce, ví dnes asi každý. Ale věděli jste, že i pecka obsahuje mnoho živin. A dokonce více než samotné avokádo.
Dalších 5 fotografií v galerii
Je škoda vyhazovat avokádovou pecku do koše / Shutterstock

Konzumace avokáda je našemu zdraví velmi prospěšná. Je plné živin a zároveň vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Mnozí odborníci avokádo označují za superpotravinu a jeden z vůbec nejzdravějších plodů vůbec.

Většina lidí po jeho rozpůlení vybere lahodnou dužinu a pecku zahodí. Pokud je to i váš případ, děláte velkou chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo. Podle odborníků se více než 70 procent antioxidantů nachází právě v jádru. Pecka obsahuje i velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji. 

Avokádová pecka je doslova výživová bomba

  • Posílí obranyschopnost vašeho organismu a může sloužit jako účinná prevene proti rakovině - to vše díky vysokému obsahu antioxidantů.
  • Má protizánětlivé účiny a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit.
  • Jde o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).
  • Obsahuje značné množství kyseliny listové, což je důležitá informace především pro těhotné ženy. Právě kyselina listová je nepostradatelná pro správný vývoj miminka.
  • Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů.

Jak pecku použít?

Avokádovou pecku musíte před konzumací rozemlít na prášek. Budete k tomu potřebovat opravdu dobrý mixér, který si poradí i s tvrdou peckou. Kuchaři mají pro práci s peckou z avokáda malý trik: před mixováním ji vloží do plastového sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrtí. Chcete-li prášek z avokádové pecky začlenit svého jídelníčku, zkuste ho přidat do svých oblíbených smoothie, krémů, omáček nebo dresingů. Co budete na smoothie potřebovat?

Co budete potřebovat?

  • šálek vody
  • jeden zralý banán
  • 2 hrsti čerstvého špenát
  • ½ jablka
  • 1 avokádo
  • drť z pecky avokáda
  • kousek zázvoru
  • šťáva z půl citronu

Náš tip: 

Prášek z avokádové pecky můžete využít i pro krásu. Přidejte do vašeho oblíbeného krému a použijte jako přírodní peeling. (Dále čtěte: I super zdravé avokádo vám může pořádně uškodit. Kdo by měl na tuto pochoutku raději zapomenout).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Dvě bizarní hvězdy mohou být původem zvláštní anomálie, kterou před časem zachytilo několik observatoří

Podzimní péče o růže: Jak je správně prořezat a...

Kompostování je efektivní způsob, jak využít napadané,...

Muchovník rychle roste a bohatě plodí. Dopřejte mu podzimní...

K dozrání zelených rajčat pomůže prastará italská finta....

Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce...

Podzimní výsev zeleniny nejen pro ranou jarní sklizeň....

Zavřít reklamu