Proč vzít sádlo na milost? Je daleko prospěšnější, než se myslelo
Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?
Tuky jsou pro nás nezbytné
- Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
- Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
- Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.
A právě vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou v tucích vázány. Navíc neobsahuje žádné zdraví ohrožující transmastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech.
Sádlo jako lék
- Vepřové sádlo není vhodné jen na vaření nebo na mazání na chleba, ale léčí i vaše nemoci.
- Zábaly s vepřovým sádlem mají například prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle.
Sádlo na krásu
- Výborně se hodí k léčbě jizev.
- Pomáhá při léčbě popálenin.
- Hodí se při řešení problémů s atopickým ekzémem či lupénkou.
- Pomáhá při léčbě oparů.
- Pomáhá se suchou pokožkou.
- Hodí se na vyhlazení vrásek.
Největší výhody sádla
A dnes už i odborníci na výživu oproti dřívějšku sádlo doporučují. Co patří mezi jeho největší výhody?
- Při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá.
- Nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny
- Máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %
- Většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji)
- V sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle.
Kvalita vepřového sádla ovšem hodně závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených přírodními krmivy, například v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě a z části přikrmovaných průmyslovými krmivy už nebývá tak chutné. A nejhorší kvalitu má sádlo z prasat z velkochovů.
Stinné stránky sádla
- Podporuje obezitu
- Přispívá k rozvoji zánětů v těle.
- Podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků)
- Pokud není uchováváno v chladničce, tak se poměrně rychle kazí.
Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se však neměli bát. Ale také to s jejich konzumací raději nepřehánějte. Kdo říká, že je vepřové sádlo nezdravé? Mrkněte na pár faktů.