Vyhýbáte se hořkým potravinám? Děláte obrovskou chybu

Zdraví 14. června 2019 | 09:08 — Monika Moorová
Hořké potraviny pomalu a jistě mizejí z našich stolů a podle odborníků je to velká škoda. Právě nahořklé ovoce a zelenina mají totiž pozitivní vliv na lidské zdraví. Tuto pravdu věděli už čínští lékaři v dávných dobách. Hořkost podle nich významně ovlivňuje nejen tělo, ale i psychiku člověka.
Další 4 fotografie v galerii
Hořké potraviny jsou zdravé a ještě se po nich hubne / Shutterstock

Dnešní grapefruit už zdaleka není tak hořký jako kdysi. Je to díky křížení mezi druhy a moderním metodám přeměny potravin. Cíl je jasný - pokud má ovoce či zelenina sladší chuť, lidé takových potravin sní více. A větší spotřeba souvisí s vyšším ziskem.

Hořkost léčí 

Mnohé přirozené látky s hořkou a trpkou chutí vyrábějí rostliny pro svou ochranu, aby odradily bakterie a hmyz. Ve vysokých dávkách mohou být tyto látky nebezpečné, ale v malém množství jsou zdraví prospěšné.

Například hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti nádorovému bujení. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a také čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím. Pokud pro sebe lidé chtějí něco dobrého udělat, měli by se naučit více tolerovat hořkou chuť. 

Trpkost v čínské medicíně

Na důležitost hořkých potravin ale neupozorňují jen současní vědci. Už staří Číňané nedali na hořkost dopustit. Hořká chuť podle nich vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy (druh kvasinky) i toxických látek.

Nejlepším hořkým přírodním léčivým prostředkem jsou podle tradiční čínské medicíny lotosová semínka. Připravuje se z nich léčivý čaj, do kterého lze přidat i bambusové listy nebo čerstvý kořen lékořice. Pokud se cítíte unaveně, můžete být přesyceni kyselými potravinami.

A pozor, hořké potraviny působí pozitivně i na hubnutí. Podporují totiž odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií. 

Které potraviny řadíme mezi hořké?

  • Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr opravdu mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso nebo kozí sýr.
  • Co se týká ovoce a zeleniny, ideální je v tomto směru například grapefruit, artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice, zelí či kapusta.
  • Z hořkého koření pak můžete sáhnout po majoránce, rozmarýnu, zázvoru, tymiánu, kurkumě nebo oreganu.
  • Hořkou chuť ale nabízejí i nejrůznější byliny, například pelyněk, kořen pampelišky, řeřicha, jalovec, citrónová tráva nebo chmel.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu