Pět v jednom: Zvláštní zelenina, které je nabitá vitaminy a minerály
Že jste o ní ještě neslyšeli? Pojďme se podívat na to, jak chutná a jak je prospěšná našemu zdraví.
Jaký je správný název?
Název kiwano není skutečným jménem plodu, jedná se o obchodní značku jednoho novozélandského producenta, která se celosvětově vžila jako označení tohoto exotického plodu, který najdete i pod označením: horned melon, blowfish fruit, africká okurka, african horned melon, african horned cucumber, jelly melon, hedged gourd, melano.
Výjimečně, ale přece je možné kiwano objevit i na pultech obchodů. Dováží se k nám nejčastěji z Izraele, Střední Ameriky a Nového Zélandu. Zralé kiwano měří přibližně deset až patnáct centimetrů a připomíná všechno jen ne okurku.
Dužina má velmi specifický vzhled. Barevně je ostře zelená a obsahuje bílá semena, která můžeme rovněž konzumovat.
Jak kiwano chutná?
Pokud jde konzistenci, vnitřek kiwano připomíná želatinu. Chuť jsme zmínili již v úvodu, všechno to však podtrhuje specifická kyselost, kterou má na svědomí velký obsah vitaminu C. Celkově kiwano chutná velmi osvěživě.
Co kiwano obsahuje?
- bílkoviny
- tuky
- sacharidy
- minerály jako:
- draslík
- vápník
- železo
- fosfor
- hořčík
Již zmíněného vitaminu C obsahuje kiwano ve sto gramech až čtyřicet procent doporučené denní dávky. Kiwano obsahuje i kyselinu listovou. Čeho má tato zvláštní okurka opravdu málo, to jsou kalorie. Je tedy výborná k redukční dietě.
Jak správně kiwano jíst?
- Vyberte si kus, který je plně zralý. Bude mít jasně oranžovou slupku s tmavě oranžovými ostny. Lehce jej zmáčkněte prstem - mělo by být trochu poddajné, rozhodně ne zelené a tvrdé jako kámen. Pokud v obchodě zralé kiwano neseženete, kupte si zelené a počkejte, až dozraje.
- Opláchněte. Slupka sice není jedlá, nicméně jakékoliv ovoce je před krájením dobré omýt, aby se pesticidy a chemikálie ze slupky nedostaly k dužině.
- Rozkrojte plod příčně na polovinu. Jednu odložte stranou. Je to nejlepší způsob, pokud chcete jíst kiwano jen tak samotné.
- Chcete-li zrníčka použít v receptu, třeba do ovocného salátu, bude jednodušší rozkrojit kiwano podélně, a vyškrabat je lžičkou. Je to na vás.
Zelenina nebo ovoce?
Kiwano nese název i africký meloun. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli jde o zeleninu, v obchodech se umísťuje převážně mezi ovoce. Za zmínku stojí, že kiwano můžeme klidně pěstovat i v našich podmínkách, protože pokud jde o jeho náročnost, v ničem se neliší od našich klasických okurek. Nepotřebuje nic, jen teplo, slunce, vodu a živiny. (Dále čtěte: Neuvěříte, co se s vaším tělem stane, když sníte meloun. V čem spočívá jeho síla?).