Rafinované cukry je dobré omezit. Podporují vznik nádorového bujení

Zdraví 04. března 2020 | 10:25 — Anna Novotná
Rakovina jako metla lidstva. Zákeřná nemoc, která zabíjí ročně mnoho nemocných. Výzva pro lékaře, kteří se pokouší s nemocí bojovat, někdy úspěšně, jindy marně. Co může udělat obyčejný člověk? Máme některá doporučení, která je vhodné dodržovat.
Další 4 fotografie v galerii
Běžný bílý cukr, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné / Pixabay

Na rakovinu jsou různé pohledy. Někteří v ní vidí jen vzniklý omyl při dělení buněk, který tělo nedokáže zlikvidovat a vzniká nádor, který následně roste. Ne vždy se ale jde k podstatě věci. Proč vůbec dochází při dělení buněk k chybám a proč tělo nedokázalo špatnou buňku zničit včas? Přitom právě tyto skutečnosti jsou nejlepší prevencí vzniku nádorového bujení.

Prostředí, v němž žijeme

Velký vliv na náš zdravotní stav má prostředí, ve kterém žijeme. Záleží samozřejmě na kvalitě vody, kterou pijeme, na kvalitě vzduchu, který dýcháme. Současně jsme ale mnozí v situaci, kdy tyto parametry můžeme jen obtížně ovlivnit. Ne každý se můžeme odstěhovat do malebné horské vesničky, kde se do kotlů nepřikládají plastové lahve. Ne každý může pít vodu z průzračné studánky. Přesto máme možnost ovlivnit to, co jíme. Zcela samostatnou kapitolu pak tvoří kouření a pití alkoholu, čemuž jsme se na webu věnovali už dříve. 

Nebezpečné rafinované cukry

Běžný bílý cukr, cukr třtinový, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné a podílejí se zásadním způsobem na vzniku rakoviny. Je to proto, že jsou přímým palivem pro výživu rakovinných nádorů. Navíc při jejich konzumaci se prudce zvyšuje hladina inzulinu v krvi, což představuje další riziko pro vznik rakovinného bujení. Studie dokládají, že strava bohatá na cukry má přímý vliv na vznik rakoviny slinivky břišní, což je jedna z nejvíce nebezpečných rakovin a není zatím příliš zvladatelná.

Bílá mouka

Rostoucí obliba bílé mouky, často navíc ze šlechtěných druhů pšenice bohaté na lepek, je také velmi mohutným motorem vzniku nádorů. Bílá mouka se v organismu uplatňuje podobně jako rafinovaný cukr. Také vede k prudkému nárůstu hladiny inzulinu a neobsahuje příliš výživově důležité látky, které jsou obvykle v otrubách. Studie uvádí, že mnoho bílé mouky vede mimo jiné k rozvoji rakoviny prsu.

Průmyslově zpracované maso

Samotné maso a zvlášť maso domácích zvířat není příliš velkým problémem. Pokud navíc člověk přijímá dostatek vlákniny, může být maso i zdravotně přínosné. Velkým problémem z hlediska rakoviny jsou ale potraviny s vysokým obsahem dusíkatých solí. Ty najdeme v různých šunkách, salámech, konzervách. Udržují maso, aby se nekazilo, ale současně způsobují rakovinu střev a případně i prostaty.

Ztužené tuky

Vynechte ze své stravy veškeré ztužené tuky. I když jsou současné margaríny vyráběny lepší technologií než dříve, přece jen nejsou žádným zdravotním přínosem. Naopak. Podílejí se na rakovině tlustého střeva, konečníku, prostaty, prsu i kůže. Problémem není jejich mírná konzumace, která je určitě možná. Potíž je, že tyto tuky jsou v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde nahrazují máslo a jiné kvalitní oleje. Celkově proto dostane člověk do těla dávku, se kterou si už jeho imunitní systém neporadí.

Pozor na ryby

Ryba je přece základ zdravého jídelníčku a má být na stole alespoň dvakrát týdně. Jenže jde hlavně o ryby mořské z volného prostředí, a to ještě obzvlášť z prostředí, které není zatíženo velkým znečištěním. Ryby chované na farmách bohužel tyto požadavky nesplňují. Pro konzervované produkty pak platí totéž, co bylo už řečeno u průmyslově zpracovaného masa. Pro velký obsah dusíkatých sloučenin nejsou vhodné pro dlouhodobou a pravidelnou konzumaci.

Popkorn a brambůrky

Jestli to nemůžete bez popkornu vydržet, alespoň významně omezte jeho konzumaci. Zejména máslová příchuť je toxická a způsobuje poškození plic. Brambůrky zase obsahují akrylamid, který stojí za vznikem několika druhů rakovin - například rakoviny vaječníků, prostaty, prsu a trávicích orgánů. Také z obalů různých dobrot se může uvolňovat mnoho toxických látek.

Nezapomínejte na pohyb

Vedle kvalitní stravy, která je bohatá na vitaminy, vlákninu a stopové prvky, potřebuje naše tělo též dostatek pohybu. Tomu se věnujte pravidelně. Zdravý životní styl vám pomůže mít dobrou imunitu. Vyhnou se vám mnohé nemoci a budete mít mnohem menší pravděpodobnost rozvoje civilizačních onemocnění. Psali jsme také: Když jíte střídmě a přece nehubnete aneb několik rad, jak nastartovat a zrychlit metabolismus.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka? S...

Jak ochránit meruňky proti mrazům? Přichází prudké...

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Zavřít reklamu