Jak se doma zbavit nevzhledných kožních výrůstků. Má to svá pravidla

Krása 10. listopadu 2020 | 10:03 — Klára Sanders
Kožní výrůstky neboli fibromy jsou absolutně neškodné. Objevují se hlavně na místech, kde dochází ke tření, tedy kontaktu kůže s kůží nebo s oblečením. Představují pouze estetický problém, což může být někomu velmi nepříjemné. Než s nimi půjdete k lékaři, zkuste se kožních výrůstků zbavit doma.
Další 4 fotografie v galerii
Kožní výrůstky jsou neškodné, ale představují pro spoustu z nás estetický problém / Depositphotos

Kožní výrůstky jsou tvořeny z krevních cév a kolagenu. Jsou obklopené vnější vrstvou pokožky, se kterou jsou většinou spojeny malou, tenkou stopkou. Kožní výrůstky se objevují často na krku, v podpaží nebo ramenou. Mohou se však vyskytnout prakticky kdekoliv na těle. Kožní výrůstky nebolí a zdravotně vás nijak neomezí, což znamená, že vám jejich odstranění od lékaře pojišťovny patrně neproplatí. Pokud jsou vaše kožní výrůstky opravdu malé a nemáte jich hodně, nebudete specialistu ani potřebovat. Zvládnete si je odstranit i sami pomocí přírodních látek. 

Aloe vera

Pokud máte doma rostlinu aloe vera, máte vyhráno. Rozlomte kousek květiny a vyteče vám z ní tekutina. Pokud ji doma nemáte, pořiďte si z ní gel. Namočte do něj vatovou tyčinku a potřete si s ní kožní výrůstky. Opakujte několikrát denně. Fibrom by měl sám upadnout.

Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, která vás kožních výrůstků spolehlivě zbaví. Nalijte několik kapek na vatový tampon či kapesníček a přiložte na kůži. Pokud se vám to nechce neustále přidržovat, zalepte tampon či kapesník náplastí či obmotejte obinadlem. Zhruba po půl hodině ho sundejte. Opakujte několikrát denně, dokud kožní výrůstek sám neodpadne.

Citronová šťáva

Vymačkejte si čerstvou šťávu z citronu. Namočte do ní kapesník nebo vatový tampon. Přiložte ho na kožní výrůstek a nějakou dobu ho tam přidržujte. Tento proces opakujte několikrát denně do doby, dokud fibrom sám neupadne.

Olej z čajovníku

Pořiďte si olej z čajovníku. Nakapejte několik kapek na vatový tampon a naneste ho na kůži, kde máte fibrom. Olej nesmývejte, nechte ho na daném místě uschnout. Tento proces opakujte několikrát denně, vždy ve chvíli, kdy si na to vzpomenete. Nemusíte to dělat pravidelně. Po několika dnech se kožní výrůstek vysuší a sám odpadne.  

Nit

Pokud jste na některé z předchozích přípravků alergičtí či je vaše kůže nesnáší dobře, připravte si obyčejnou nit. Místo okolo kožního výrůstku řádně vydezinfikujte, udělejte kolem něj uzel a poté zalepte náplastí.

Za několik dní by vám měl sám odpadnout. Každý den si však místo raději poctivě dezinfikujte. Psali jsme také: Na bradavice zabírají i přírodní prostředky, které máme běžně doma. Poradíme vám jaké

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu