Strašák jménem rakovina hrtanu. Nepodceňujte prevenci a odhalte příznaky včas

Zdraví 02. října 2020 | 09:45 — Klára Sanders
Rakovina hrtanu patří do skupiny nádorů hlavy a krku. A stejně jako u většiny onkologických onemocnění i zde platí, že čím dříve je onemocnění diagnostikováno, tím větší je šance na uzdravení. Proto je dobré nepodceňovat příznaky a lékaře navštívit včas.
Dalších 6 fotografií v galerii
Rakovina hrtanu se dá léčit, pokud ji odhalíte včas / Depositphotos

Rakovina hlavy a krku se řadí mezi sedm nejčastějších zhoubných nádorů. Nejvíce bývá postižena ústní dutina, hltan a samozřejmě také hrtan. Hlavní problém spočívá v tom, že tato onemocnění mohou dlouhou dobu probíhat bez jakýchkoliv klinických příznaků, nebo připomínají běžná zánětlivá onemocnění horních dýchacích cest. Jak tato onemocnění odhalit včas a je vůbec možná nějaká prevence?

Příčiny vzniku rakoviny hrtanu

Rakovina hrtanu představuje nádorové onemocnění, které postihuje stěnu hrtanu. Hrtan je trubicový orgán v krku, který je dlouhý kolem 5 až 6 centimetrů a je tvořen řadou chrupavek. V našem těle má několik funkcí. Přivádí vzduch do plic, jsou v něm uloženy hlasivky, má význam při mluvení a kromě toho i při polykání.

Rakovina hrtanu je charakteristická rozvojem zhoubného nádoru z výstelky hrtanu. Dochází při ní k abnormálnímu chování buněk, které se nekontrolovatelně množí a zasahují okolní tkáň. Krví a lymfatickým systémem se pak mohou šířit i do dalších částí těla. 

Důležité je však zmínit, že ne všechny nádory hrtanu musejí být zhoubné. Pokud však nádor maligní je, pak jej lze rozlišit na několik druhů:

  • Nejčastěji jde o glotický nádor, který se obvykle objevuje na jedné z hlasivek, šíří se na druhou a metastázuje na další místa až později.
  • Supraglotická forma rakoviny hrtanu je charakteristická tím, že onemocnění se šíří z oblasti nad hlasivkami, z hrtanové příklopky.
  • Nejméně častá je infraglotická neboli podhlasivková forma, která však zase velmi brzy metastázuje. 

Rizikové faktory

  • Onemocnění se častěji vyskytuje u mužů starších 40 až 50 let.
  • Více ohroženi jsou kuřáci.
  • Rizikem je i nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nedostatečná výživa.
  • Přítomnost viru HPV známého jako papillomavirus.

Příznaky, které není dobré ignorovat

Na přítomnost rozvíjejícího se nádoru v hrtanu jedince upozorní několik zdravotních potíží, které není radno ignorovat. Konkrétní projevy se mohou lišit podle toho, v jaké části nádor roste či do jakého stadia se už onemocnění dostalo.

Mezi prvotní příznaky, které jsou při rakovině hrtanu přítomny u mnoha pacientů, prvotně řadíme změnu hlasu a zejména jakýsi nepřetržitý chrapot. Postižený může mít pocit přítomnosti cizího tělesa, respektive boule v krku. Postupně mohou nastoupit i problémy s polykáním a bolest v krku.

Problémy mohou nastat i při dýchání, někdy se objevují i ​​respirační potíže jako dušnost, pocity dušení, kašel a v horších případech i vykašlávání krve.

Nakonec se mohou přidružit i všeobecné zdravotní problémy, které jsou časté i při mnoha dalších onkologických onemocněních, a to bezdůvodný úbytek hmotnosti, únava či zvýšená tělesná teplota.

Prevence vzniku rakoviny hrtanu

Při léčbě onkologických onemocnění je často rozhodující právě včasná diagnostika onemocnění. Proto je nezbytné, abychom své zdravotní problémy, zejména ty dlouhodobě přetrvávající, neignorovali a konzultovali svůj zdravotní stav s lékařem. Co se týče léčby rakoviny hrtanu, existuje řada možností. Pokud je to možné, nejčastěji se přistupuje k chirurgickému zákroku, při kterém dochází k částečnému nebo úplnému odstranění hrtanu.

U nekuřáků se toto onemocnění vyskytuje spíše vzácněji. Zřeknutí se cigaret tedy jednoznačně představuje prevenci nejen rakoviny hrtanu, ale i mnoha dalších nemocí. Psali jsme také: Druhé nejčastější a velmi zákeřné nádorové onemocnění trávicí trubice. Poznejte rizikové faktory a příznaky včas

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu