Problémům s nadýmáním se dá předejít. Nejprve ale musíme odhalit příčiny jejich vzniku

Zdraví 13. listopadu 2020 | 12:16 — Klára Sanders
Problémy s nadýmáním zná snad každý. Nadýmání a s ním spojená plynatost je většinou následkem nevhodné životosprávy. Těmto problémům se dá snadněji předejít, pokud známe příčiny jejich vzniku.
Další 1 fotografie v galerii
Nadýmání a s ním spojená plynatost je většinou následkem nevhodné životosprávy / Pixabay

Nadýmání a plynatost je citlivé téma, o kterém se příliš nehovoří, ale každý upustí střevní plyn v průměru 5-15x za den. Nadýmání se může objevit v různých částech zažívacího traktu a projevovat se celou řadou symptomů, například nadmutým břichem, říháním a plynatostí. Lidé kvůli tomu často navštěvují lékárnu a přitom není až takový problém se nadýmání zbavit.

Co způsobuje, že je vaše břicho nafouklé 

Příčin je samozřejmě mnoho a některé mohou být i závažné. Je jasné, že pokud nefungují dobře vnitřní orgány, máme potíže a necítíme se dobře. Nejčastěji jde o žlučník a játra. Většina lidí má ale potíže s nadýmáním z docela prostého důvodu. Jíme nevhodnou stravu a jíme jí hodně.

Zaměřte se na jídelníček

Není ani třeba vyřadit všechny pokrmy, které mají tendenci vás nadýmat, protože s těmi není až tak velký problém. Na luštěniny si totiž zvyknete, stejně jako na různou syrovou zeleninu. Abyste se zbavili nadýmání, které vám dělá opravdu špatně, musíte přijít na to, která potravina vám způsobuje vlastně jakousi alergickou reakci. Nemusíte být totiž alergičtí v klasickém slova smyslu, ale existují potraviny, na které extrémně špatně reagujete. Obecně pak pomáhá, pokud přestanete jíst sladké, protože cukr tvoří živnou půdu pro různé patogeny, které se mohou ve střevech množit. Také stojí za pokus přidat potraviny, které obsahují různé laktobacily a vůbec všechno, co podporuje střevní mikroflóru. Naopak omezte alkohol. Obzvlášť se vyvarujte většímu množství alkoholu na lačno.

Není dobré se přejídat

Naprosto klíčové ale je, abyste se nepřejídali a abyste jedli v klidu a pomalu. Když při jídle spěcháte, spolykáte spoustu vzduchu a také tím, že řádně nerozkoušete potravu, nepomáháte svému trávení. Velké kusy nestačí natrávit ani žaludek, a jakmile tato pohroma přejde do střev, je jasné, že vám nebude dobře.

Co mohu ještě udělat

Velkou pomocí může být pohyb. Choďte pravidelně běhat, cvičte doma, buďte v pohybu. Bude vám určitě lépe. Pijte mátový, heřmánkový nebo šalvějový čaj. Používejte oregano, kmín a další vhodné koření. Pamatujte, že mnoho zažívacích potíží má kořen v naší psychice, takže si dejte občas odpočinek a relaxaci. Svými potížemi se nestresujte, choďte na pravidelné kontroly k lékaři a sami hledejte, co vám pomáhá. Psali jsme také: Nepříjemné onemocnění, které je mezi lidmi běžné. Jak postupovat, když se u vás objeví ušní šelest

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu