Zahřejí a navíc léčí. Jak správně připravit bylinkové čaje a s čím vám mohou pomoci

Zdraví 29. října 2020 | 10:55 — Klára Sanders
Ve starých receptářích i lékopisech se můžeme dočíst o řadě sofistikovaných a mnohdy na provedení náročných postupech, jak z té či oné byliny, jejích květů, natě, kořene či například semen, získat maximum účinných látek. V běžném životě na takové postupy ale opravdu není čas. Proto vám poradíme několik zázračných čajů, které zvládne doma každý.
Další 3 fotografie v galerii
V chladném období čaj nejen zahřeje, ale i léčí / Pixabay

S chladným podzimem přichází čas na to, uvařit si dobrý čaj, který zahřeje i léčí. 

Vyměňte antibiotika za skořicový čaj 

Nejenže výtečně chutná, ale dokáže vás zahřát i po celém těle. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu skořice nasypat do jakéhokoliv čaje. Kromě zahřívací funkce má však ještě jednu mnohem důležitější funkci, a to své antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém. Obohaťte čaj se skořicí ještě lžičkou medu a vytvoříte si tak vhodnou přírodní prevenci proti chřipce, nachlazení, ale i angíně.

Léčivý a lahodný šípek

Už naše babičky věděly, k čemu tento chutný červený plod slouží. Můžete si ho koupit v obchodě, ale proč si jej nenatrhat, když ho je právě teď všude mnoho. Abyste dosáhli plné chuti šípkového čaje a zvýšili tak jeho účinky na maximum, musíte jej připravovat z celých plodů. Ty očistěte, osušte a nechte na suchém teplém místě zcela vyschnout. Usušené plody rozdrťte a nechte je přes noc ve studené vodě (zhruba 20 gramů šípků na 1 litr vody). Druhý den nálev zahřejte, ale dřív, než se začne voda vařit, sporák vypněte – zachováte tak maximální množství vitaminů. Přeceďte šípky přes husté síto, dochuťte medem a užijte si teplou vitaminovou bombu.

Brusinkový čaj je vhodný hlavně pro ženy

Obzvlášť ženy ocení v chladnějších obdobích tento chutný čaj, který pomáhá předcházet řadě nemocí, kterým však vévodí zánět močového měchýře či trubice, kterým trpí až neuvěřitelných 70 % žen. Vyplatí se ho pít jako prevenci, jelikož brusinky prokazatelně odlupují bakterie ze sliznic močového měchýře a urychlují čisticí proces.

Rakytníkový čaj je životabudičem

K přípravě rakytníkového čaje si připravte sušené rakytníkové plody, které se dají buď koupit, nebo si je můžete nasušit dopředu, pokud jste si tento zdravý keř vysadili na zahradě. Plody uvařte ve vodě po dobu pěti minut a poté sceďte. Vždy si ho připravujte čerstvý a popíjejte vlažný. Skvěle chutná v kombinaci s listy borůvky, maliníku nebo s mátou. Dostanete tak do sebe ohromné množství vitaminů A, B, C, D, E a K.

Kostival nasbíráte i na podzim

Kostival lékařský je bylinkou měsíce října. Je jednou z mála bylin, kterou si můžete v této době ještě nasbírat ve volné přírodě na vlhkých loukách, nebo na okrajích polí. Kostival má mnoho využití a sbírá se především jeho kořen. V zimních obdobích se vám však bude nejvíce hodit užívat ho vnitřně v podobě čaje. Pomůže vám totiž nejen při vředech žaludku, ale i při onemocnění průdušek a je též výborný proti kašli. Užívejte ho však pouze v menších dávkách. Psali jsme také: Když bojujete s rýmou, pomůže vám rostlina zvaná rýmovník.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu