Jak se zbavit popraskaných rukou

Ostatní 20. prosince 2020 | 13:45 — Klára Sanders
V zimě trápí mnoho lidí popraskané ruce. Může za to mráz, suchý vzduch i nošení rukavic. Pokud vám na to nezabírají ani ty nejmastnější krémy, vyzkoušejte čtyři triky, které vám od popraskaných rukou pomohou.
Další 4 fotografie v galerii
Právě v zimním období nás často trápí suché a popraskané ruce / Depositphotos

Právě v zimním období nás často trápí suché a popraskané ruce. Na jejich stavu se podepisují nejen snížená vlhkost a vítr, ale také časté střídání teplot při přechodech z venku do vytopených místností. Kůže tak ztrácí svou přirozenou vlhkost a je náchylnější k podráždění. Suché ruce nejenže neesteticky vypadají, ale hlavně nám komplikují život. Čím více jsou ruce vysušené, tím častěji mají tendenci praskat, často až do krve. Sice malá poranění, ale dokáží pěkně zabolet. Tím spíš, pokud se praskliny týkají polštářků na prstech a oblasti kolem nehtů.

Co dělá zima s naší pokožkou na rukách

Jak postupně teploty klesají, vrchní vrstva pokožky se velmi rychle vysušuje. Pokožka se v těchto měsících navíc mnohem méně mastí, čímž snižuje svou obranyschopnost. Suchý vzduch či vítr, střídání teplot a mrazivé dny tomu všemu moc nepřidají. V zimě si mnoho z nás také mnohem častěji myje ruce, abychom se ochránili před viry a bakteriemi, kterých je speciálně v zimě všude plno.

Trik č. 1 - Správné mytí rukou

Častý kontakt s horkou vodou a nevhodným mýdlem je začátek konce hebkých rukou. Dochází totiž k poškození ochranné vrstvy pokožky, což ve výsledku působí další vysušování a vaše kůže bude dříve či později drsná a šupinatá. Proto při mytí rukou používejte vlažnou vodu, šetrné bylinné mýdlo a po každém mytí nezapomeňte na ruce nanést hydratační krém.

Trik č. 2 - Místo mléka máslo

Mnoho lidí používá v létě i v zimě jedno tělové mléko na všechno – na tělo, na obličej, na nohy i na ruce. V zimě je to ale velký problém, protože tělové mléko není k ochraně před mrazem a větrem nijak přizpůsobené, jelikož dostatečně nehydratuje. Volte raději krém přímo na ruce s bambuckým máslem nebo ten, který slibuje vysoký stupeň hydratace. Skvěle ale funguje i kokosový, avokádový nebo olivový olej. Hlavně se vyhýbejte kosmetickým výrobkům, které obsahují alkohol, který doslova vycucne vlhkost z kůže.

Trik č. 3 - Rukavice na doma i na ven

Důležitým ochráncem hebkých rukou jsou i prachobyčejné rukavice. Pokožka rukou snáší velmi špatně přímý kontakt se sněhem a když jsou ruce vystavovány mrazu a větru, vysuší se a popraskají rychle. Rukavice se vám ale budou hodit i doma. Před spaním si naneste na ruce jeden ze zmiňovaných olejů, vmasírujte do rukou a nakonec navlékněte rukavice. Ráno se probudíte a vaše ruce budou jako vyměněné.

Trik č. 4 - Dodržujte pitný režim

Nezapomínejte, že ruce nestačí hydratovat pouze z venku. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim, který zajišťuje buněčnou hydrataci všech vrstev pokožky. Psali jsme také: Zabránit vzniku zubních kazů je možné přírodní cestou

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu