Současné ženy se často snaží být jako muži. Rovnováha ženské a mužské energie přitom musí být v souladu

Vztahy 16. dubna 2021 | 19:02 — Marcela Plachá
Současné ženy se často snaží být jako muži. Důvodem může být i to, že mužům nedůvěřují, připadají jim příliš slabí či dokonce „neschopní“. Cestou k radosti je podle některých odborníků návrat k přirozenosti.
Další 3 fotografie v galerii
Jemnost ženám sluší / Depositphotos

Rovnováha ženské a mužské energie musí být v souladu, jinak tělo onemocní. Funguje to i v rodině. Jde o dynamický proces, na jednu stranu je třeba, aby děti nebyly příliš rozmazlované, na druhou, aby neměly jen rigidní řád. A stejně tak to je i mezi mužem a ženou.

„Všechny současné ženy žijí hluboce frustrovaně. Nejsou schopny nalézt cestu ven,“ hlásá indický guru Osho. „Chtěl bych, aby se žena stala opravdovou ženou, protože na ní toho hodně leží. Je mnohem důležitější než muž, protože ona ve svém lůně nese jak ženu, tak muže,“ vysvětluje.

Emancipace

Přibývá žen, které jsou soběstačné, silné a mužné. Přibývá ale současně i nespokojených žen. Důvodem může být i absence ryzích mužů, protože ti se stávají ženštějšími. Rozdíly se vytrácejí, společnost je více bezbarvá.

„Byl bych rád, kdyby ženy byly tak ženské, jak je to jen možné, protože jedině pak mohou vzkvétat. A muži zase musejí být více mužští, aby mohli vzkvétat i oni. Jsou-li opačnými póly, vznikne mezi nimi obrovská přitažlivost, obrovské napětí. A pokud se sblíží, dostanou se na intimní úroveň, setkají se dva rozdílné světy, dvě různé vzácnosti, toto setkání je obrovským štěstím, požehnáním,“ napsal už před padesáti lety Osho.

Strach

Podle některých psychologů se ženy bojí odevzdat, nechtějí být pod něčí nadvládou. Chce-li být žena opravdovou ženou, musí být ženštější a ženštější, musí se dotknout výšin jemnosti a bezbrannosti. Ale toho je žena schopná až ve chvíli, kdy svému muži důvěřuje, může se o něj opřít a věřit mu.

Psychoterapeutka Ludmila Trapková vnímá současné rodinné či partnerské vztahy jako chaos. Ale z teorie chaosu je známé, že na dně leží ukrytý řád – ten je třeba odkrývat a respektovat. „Každý v rodině má mít své místo, nikdo by neměl být vylučovaný. Žena potřebuje znovuobjevit své ženství a nechat muže, aby našel své mužství. Současné ženy jsou tak moc silné, že se jich muži bojí. Rozchod není řešení. Řešení je najít v sobě ženu a muže a nesnažit se být někým jiným,“ uvádí Trapková.

Mnozí dospělí jsou stále dětmi

Bohužel současní dospělí jsou částečně stále dětmi, protože jim jejich rodiče neumožnili dospět. Pak vstupují do svých partnerských vztahů nepřipravení. To, co dívka potřebuje od otce, přenáší nevědomě na manžela, který jí ale nemůže vyhovět, stejně jako se mladík marně domáhá mateřského chování partnerky. Nejsou dostatečně vybavení pro vlastní rodičovství, takže dluh se přenáší dál.

„Rodičovská funkce se v každé generaci oslabuje, i kvůli tomu se rodí stále méně dětí. Asi bude osudem západní civilizace, že nás převálcují kultury, které hranice rodin víc udržují a chrání,“ varuje Trapková.

Pro zlepšení atmosféry v rodině je dobré začít společným stolováním. Společným jídlem se synchronizují i glykémie všech členů, pocity hladu a tím i nálady. Rodinu stmelí i společné vzpomínky. Jak si vyrobit rodinné album, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu