Co budeme jíst letos a co za sto let

Ostatní 11. března 2021 | 16:00 — Marcela Plachá
Co si dáte k obědu či k večeři? Přibývá lidí, kteří o své stravě přemýšlejí, hledají pro sebe správný stravovací styl a věnují jídlu zvýšenou pozornost. Přesto, že roste poptávka po kvalitních domácích surovinách, v budoucnosti zřejmě budeme jíst jako kosmonauti.
Další 3 fotografie v galerii
Možná nás čeká vesmírný jídelníček / Depositphotos

Sledovat gastro trendy je pro životní styl minimálně stejně tak důležité, jako sledovat módní trendy. Stravovací návyky se proměňují od počátku lidstva, ale nikdy nebyly tak razantní a radikální. Ještě nikdy jsme nemohli o tom, co jíme, rozhodovat tak svobodně jako dnes.

Aktuální trendy

Jednoznačně narůstajícím trendem je důraz na lokální suroviny. Stále více lidí si uvědomuje potřebu kvalitní stravy a rádo podpoří i místní farmáře. Přibývá lidí, kteří se snaží vařit a jíst zdravě. Kuchyně se stávají místem pro dobrodružství a kreativitu. Zkouší třeba luštěniny, kváskový chleba, špaldovou bábovku nebo fermentované dobroty. Roste i poptávka po kurzech zdravého vaření.

Rychle a zároveň pomalu

Srdcem každé domácnosti je kuchyně. Čím modernějším vybavením disponuje, tím zajímavější a nápaditější pokrmy v ní mohou vznikat. A protože „všichni stále někam spěchají“, velkou výhodou jsou zejména samostatní roboti typu polévkovar, rýžovar, domácí pekárna nebo pomalý hrnec. Tím spíše, že při pomalé nízkoteplotní úpravě má jídlo lepší chuť, drží si více živin a u masa je i menší úbytek hmotnosti. Chytré náčiní stačí ráno naprogramovat a po příchodu z práce je jídlo připraveno.

Veganství má zelenou

Na celé planetě se snižuje spotřeba masa a živočišných produktů. Většina supermarketů a velkých restaurací přichází s vlastním veganským sortimentem a menu. Roste popularita náhražek masa. Trendem roku 2021 je chuťově plné a plnohodnotné veganské jídlo. Dominovat by tak mohly například produkty z cizrny. Populární je také eko zemědělství. V některých podnicích můžete ochutnat víno z hroznů, které se pěstují v biodynamickém režimu, tedy bez chemie, v souladu s přírodou a podle fází měsíce.

Stravování v restauraci

Kuchyně v domácnostech často hrají různými barvami a nalezneme v nich mix nejrozmanitějších materiálů. V případě profesionálních kuchyní však tato pestrost neplatí, stroje i vybavení jsou nejčastěji z nerezové oceli, která je velmi odolná a lehce udržovatelná. Trendem v restauracích jsou jednoduchá jídla, která si zákazník snadno odnese s sebou. „Čekají nás jednodušší koncepty zaměřené na jedno až dvě jídla, prozíraví restauratéři budou lístky připravovat s tím, že budou očekávat další možný lockdown a budou se snažit vymýšlet jídla tak, aby se dala rozvážet v té podobě, v jaké se podávají v restauraci,“ říká foodkritička Klára Donathová.

Pokračujícím trendem v gastro oboru jsou tzv. otevřené kuchyně, kdy hosté vidí pod ruce kuchařům a mohou sledovat vznik jídla od primární suroviny po konečný výstup, který dostanou na talíři. Koncept otevřenosti se ujímá i v kavárnách nebo menších bistrech.

Mladá generace zákazníků požaduje, aby společnost kladla důraz i na udržitelnost a ekologii. Proto i moderní restaurace musejí stále více dbát na snižování množství odpadu, neplýtvání i kvalitní zdroje surovin, kdy se přihlíží i k tomu, jak se zemědělci chovají k přírodě, živočichům či půdě.

Co budeme jíst za sto let

V daleké budoucnosti bude lidstvo zřejmě směřovat k makromolekulární kuchyni. Kuchaři předpokládají, že už za pár desítek let bude mít jídlo podobu různých a libovolně ochucených past a želé, které obsahují všechny podstatné živiny. Vzhledem ke klimatickým změnám a populační explozi hrozí, že se lidé budou stravovat více pomocí tekuté umělé stravy, kterou půjde jednoduše vyrábět z různých vyvážených směsí. "Předpokládám, že se bude jednat o stravu podobnou té, kterou dnes konzumují kosmonauti. Vyráběna bude převážně na robotických linkách," dodává gastro specialista Pavel Prostřední. Syrové a čerstvé produkty pak budou velmi drahé a nedostupné. Na co si dát pozor při zdravém stravování, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu