V těhotenství si dejte velký pozor na bylinkové čaje

Zdraví 11. února 2021 | 10:56 — Klára Sanders
Zimní období je ideální čas na pití různých čajů. Obzvlášť bylinkové čaje v zimě nejen zahřejí, ale prospívají i zdraví. Velký pozor si ale dejte v případě, že jste těhotná.
Další 3 fotografie v galerii
Vždy mějte na paměti, že některé rostliny, které se běžně užívají k podpoře zdraví, nemusejí být v období gravidity vhodné ke konzumaci / Pixabay

Bylinky jsou vzácným darem od přírody. V období gravidity je ale na místě obezřetnost, zejména v nejcitlivějším období, tedy prvních třech měsících, kdy dochází k vývoji orgánů a tkání plodu. 

Těhotenství = jiná pravidla

Vždy mějte na paměti, že některé rostliny, které se běžně užívají k podpoře zdraví, nemusejí být v období gravidity vhodné ke konzumaci. Pokud si kupujete čajové směsi, hleďte na to, zda na nich přímo není napsáno, že jsou pro těhotné nevhodné. Pokud ne, hlídejte si obsah následujících bylinek.

První dva trimestry

Základní pravidlo pro toto období zní: všeho s mírou. Například obyčejný celer, petrželová nať nebo skořice, kterou si často přidáváme v zimě do čaje, způsobují silné prokrvení organismu, což pro plod není dobré. Stejně tak si hlídejte příjem pelyňku, blínu černého, rozmarýnu, fenyklu, jalovce, sporýše a maliníku.

Obzvlášť v období Vánoc si hlídejte i příjem hřebíčku nebo muškátového oříšku, které běžně přidáváte do vánočního cukroví. Stejně jako hloh, třezalka, podběl, kopřiva či zázvor jsou tyto léčivky pro nově vznikající plod příliš silné.

Za povšimnutí stojí i máta peprná, která je oblíbenou bylinou pro přípravu čaje. Pokud si ho připravíte moc silný a současně ho vypijete velké množství, může to změnit váš krevní obraz. Bohužel ani brusinky, které ženám pomáhají se záněty močových cest, nejsou pro těhotné příliš vhodné. 

Třetí trimestr

Ve třetím trimestru je naopak dříve zapovězený maliník opět v kurzu. Když ho začnete pít zhruba šest týdnů před termínem porodu, může vám při něm dokonce i pomoci. Působí totiž na hladké svalstvo dělohy a usnadňuje tak druhou dobu porodní. Ve 35. týdnu je vhodné zařadit i čaj z mateřídoušky.

Co si naopak dopřát

  • Heřmánek – šálek čaje z této bylinky denně uklidní žaludek.
  • Lípa srdčitá – perfektní lék při nachlazení, který pomáhá na rýmu, kašel i zánět průdušek.
  • Jitrocelový sirup – je vhodný na odkašlávání.
  • Šípkový čaj – je dobrý pro podporu imunity.
  • Meduňkový čaj – zklidňuje mysl a pomůže vám odpočívat.
  • Kontryhel – šálek denně ve druhém trimestru posiluje svalstvo dělohy a brání potratu.
  • Vřes – je vhodný pro pití ve třetím trimestru. 

Psali jsme také: Atopický exzém se v zimě zhoršuje. Rady, jak pokožce ulevit a jak jej držet na uzdě

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu