Několik nevšedních tipů, jak si poradit s modřinami

Zdraví 27. února 2021 | 16:10 — Klára Sanders
Každému z nás se někdy udělala modřina. Většinou si ji přivodíme při sportu, ale i doma, například když spěcháme a bouchneme se o postel nebo stolek. Modřiny naštěstí nejsou většinou nebezpečné a po několika dnech se vstřebají, ale zároveň nejsou zrovna estetickou záležitostí.
Další 4 fotografie v galerii
Modřina vzniká výronem krve v hlubších tkáních - v podkoží a svalech / Depositphotos

Pokud už se nám modřina udělá, je dobré podpořit její hojení. Máme pro vás několik tipů, jak si s tím poradit bez pomoci lékaře.

Kdy modřina vznikne

Modřina, podlitina či hematom je skvrna na kůži, která vzniká výronem krve v hlubších tkáních - v podkoží a svalech. Nejčastěji tupý úder poškodí cévky, ty popraskají a vznikne modřina. Zpočátku má krvavou až namodralou barvu, poté hnědne a žloutne, až se celá vstřebá. Na dotek ale bolí. 

Obklady proti bolesti

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte půl litrem vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a přiložte na modřinu.

Další možností je obklad z mateřídoušky úzkolisté. Třicet gramů listů této rostliny dejte do půl litru vody, vařte pět minut, deset minut vyluhujte a opět sceďte. Nezapomínejte ale na to, že obklady musejí být vlažné.

Med je hotový zázrak na modřiny

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest.

K léčbě modřin můžete použít i mladé kaštanové listy (jírovec maďal). Spařte je vroucí vodou, vlažné přiložte na modřinu a převažte suchým šátkem.

Zatvrdlé rány změkčí a modřiny hojí také obklady nebo koupele ze slézu planého. Pětadvacet gramů květů a listů slézu vařte 15 minut v půl litru vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Použít lze také diviznu nebo arniku

Pomáhá také vymačkaná šťáva z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

A konečně, na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté. Šedesát gramů květů povařte v jednom litru mléka pět minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky.

Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny i z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv. Psali jsme také: Atopický exzém se v zimě zhoršuje. Rady, jak pokožce ulevit a jak jej držet na uzdě

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu