Zázvor, mateřídouška a křen. Trojice, která vám pomůže od zahlenění

Zdraví 29. března 2021 | 14:24 — Klára Sanders
Hleny působí jako forma obrany organismu, kdy zvlhčují sliznici a tím chrání dýchací cesty před toxiny a patogeny. Když ale dojde k nadbytku hlenu, mluvíme o zahlenění. Důvody zahlenění mohou být různé, například značí podráždění sliznic od kouře, infekci či alergii. Naštěstí existují bylinky, které nám od zahlenění pomohou.
Další 4 fotografie v galerii
Zahlenění dokáže člověka pěkně potrápit / Depositphotos

Základem při léčbě zahlenění je dostatečné pití. A právě čaje jsou na to ideální. Významně pomohou i bylinky. 

Křen a změna jídelníčku

Pokud se hleny tvoří neustále, vyplatí se vyřadit z jídelníčku sladkosti a tučná jídla. Naopak organismus silně odhleňuje křen selský. Zařaďte ho proto do svého jídelníčku - do salátů, pomazánek a tak dále.

Křen také můžete nastrouhat a jednu lžíci nastrouhané hmoty vyluhujte přes noc ve 150 mililitrech vody. Pak přidejte dvě čajové lžičky medu a vypijte. Na zahlenění také pomáhá, pokud sníte několik lístků čerstvé meduňky lékařské.

Bylinné čaje na zahlenění 

  • Směs jedné čajové lžičky zeleného čaje, půl čajové lžičky sušeného zázvoru, špetky mletého pepře a tří hřebíčků přelijte 200 mililitry vroucí vody. Deset minut vyluhujte a pijte po doušcích. Čaj sice pálí, ale odhleňuje celý organismus.
  • Připravte směs stejných dílů divizny velkokvěté, plicníku lékařského, podbělu lékařského a jitrocele kopinatého. Přelijte dvě čajové lžičky směsi 250 mililitry vroucí vody, nechte deset minut vyluhovat a sceďte. Přislaďte medem.
  • Višňové stopky nevyhazujte, ale usušte je. Jsou vyhledávanou medicínou uvolňující hleny. Přelijte pět gramů višňových stopek 150 mililitry vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte a pijte dvakrát denně.

Tinktura na zahlenění

Mladé výhonky nebo pupeny z jedle uvolňují hleny. Zalijte dvě hrsti jedlových pupenů půl litrem lihu. Vyluhujte dva týdny, potom sceďte. Užívejte jednu lžíci denně.

Inhalujte mateřídoušku

Inhalace mateřídoušky na zánět průdušek (bronchitida) se zahleněním: Připravte si velkou osušku a do umyvadla nalijte dva litry ohřáté vody, do níž přidáte dvě hrsti mateřídoušky. Nakloňte se nad umyvadlo, přes hlavu si přehoďte osušku a vdechujte co nejteplejší aromatickou páru, dokud vám to bude příjemné.

Obklad při zahlenění

  • Zázvor je velmi účinný na uvolňování hlenů. Při zahleněných průduškách přelijte jednu lžíci zázvorové šťávy do 200 mililitrů vroucí vody, a až tato směs trochu vychladne, přikládejte obklady na hrudník a na záda mezi lopatky. Kůže silně zčervená a dojde k prokrvení a odhlenění. Obklad přikládejte dvakrát denně.
  • Na zahleněná místa pomáhají kostivalové obklady. Nakrájený kořen kostivalu lékařského dejte do horké vody a vařte pět minut. Z odvaru připravte obklad a ten přikládejte na postižené místo. Psali jsme také: Běžná vonná bylinka vyřeší noční pocení v menopauze i nespavost
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu